Helyi közélet

2016.03.23. 08:15

Jó barát vagy? Add a véred!

Miskolc - Irányított véradás. Csak ajánlhatják, de nem lehet feltétele a műtétnek, az egészségügyi ellátásnak.

Miskolc - Irányított véradás. Csak ajánlhatják, de nem lehet feltétele a műtétnek, az egészségügyi ellátásnak.

„Az ön egészségügyi ellátásának, műtétjének nem lehet feltétele, hogy irányított véradással biztosítsa a szükséges vérkészítményt. De kérjük, ha szerettei tehetik, adjanak vért!” Ezt a tudnivalót az Országos Vérellátó honlapjáról másoltuk ide. Ennek ismeretében ugyancsak meglepett, amikor valaki azt írta az egyik közösségi portálon, hogy a férjének hetente 2 tasak vért kell kapnia, de a vérellátó csak egy tasakkal tud küldeni. Most próbál irányított véradással gyűjteni, hogy folyamatosan megkaphassa a szükséges vérmennyiséget. Megadta a vércsoportot, s azt is, hogy annak, aki segíteni szeretne, „privátban” elküldi a szükséges adatokat… Márpedig, ha 2 tasakkal kell kapnia, s csupán 1-et kap, az bizony azt jelentheti, hogy nem kapja meg a szükséges ellátást…

A feleség kérésünkre megerősítette az elmondottakat, s azt is, hogy nem a kezelőorvos javasolta nekik, hogy szervezzenek ismeretségi körükben irányított véradást, hanem ő vetette fel az orvosnak, aki biztatta őt.

Segítettek

– Húsz-huszonöt ismerős adott vért, de akadt, akitől nem vették le, mert annyira izgult, hogy magas vérnyomást produkált. De tudom, hogy ez a szigor csak a betegek javát szolgálja. Szerencsére pár hét múlva gyógyszeres kezeléssel kiváltható volt a vértranszfúzió, addig pedig az irányított véradás után megkapta a férjem a szükséges mennyiséget. Nem tudom, mi lett volna, ha továbbra is vérátömlesztésre szorul, hiszen ugyanazon ismerősök csak bizonyos idő múlva adhattak volna ismét vért, újabb jótevőket kellett volna szerezni – mondja a feleség.

Ennél azért árnyaltabb és kedvezőbb is a kép, tudtuk meg a kezelőorvostól, dr. Radványi Gáspár hematológus főorvostól.

– Elég gyakran előfordul, hogy egy-egy időszakban, például a nyári szabadságok, ünnepek, vagy mint az említett beteg esetében, influenzajárvány idején átmenetileg lecsökken a vérkészlet. Életmentő műtétek ilyenkor sem maradnak el, s akinek fontos a vérkészítmény, az is megkapja, legfeljebb a kényelmi szempontok sérülnek. Az említett betegnél például azzal járt, hogy a heti két tasak vért nem egyszerre, egy szúrással, hanem kétszerre, két szúrással adtuk be, s minthogy járóbetegként kapta, dupla annyi utazással is járt. Elég gyakori, hogy az igényelt vérnek csak a felét-kétharmadát kapjuk meg, de az elmúlt két hétben megérkezett a teljes megrendelés.

Szokta javasolni

– Az ominózus esetben a feleség valóban maga javasolta az irányított véradás szervezését, de sok más esetben, általában a leukémiás betegeknél én szoktam biztatni, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, ha szeretnék segíteni a véradást – tájékoztatott a főorvos.

Az említett beteg felesége kérdésünkre elárulta: ő életében egyszer jelentkezett vér­adónak, de elküldték, mert nem volt ötven kiló. A férje viszont amikor még egészséges volt, többször is adott vért.

Életmentő műtéten túl

– Szívműtétre várva tanácsolta az orvosom: hamarabb kerülhetek sorra, ha irányított véradást szervezek. Ám még szerveznem sem kellett, a barátaim maguktól kerestek meg, s ajánlották fel, hogy szívesen segítenek. Természetesen nem mindenkinek a vércsoportja volt azonos az enyémmel, de ilyen esetben kicserélik, a nekem felajánlott vért pedig más kapja meg – mesélte el egy ismerős.

Dr. Radványi Gáspár ezzel is egyetért:

– Megengedhetőnek tartom, hogy szelíd módon, de segítsük a véradási hajlandóságot. Aki tud, s lehetősége van rá, adjon vért. Ugyanakkor a felhasználás tekintetében is meg kell találni az arany középutat, hiszen a vértranszfúziónak is vannak kockázatai.


Kérdés - válasz

- Ki lehet véradó?

- Minden 18 és 65 év közötti ember, aki egészségesnek érzi magát.

- Milyen igazolványt kell bemutatni?

- Az adatfelvételhez a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is) szükséges.

- Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között?

- Minimum 56 nap.

Továbbiak: az ovsz.hu-n


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában