Helyi közélet

2016.03.24. 15:43

Elnöki vizit

<em>Hivatalban lévő egyesült államokbeli elnök több mint nyolcvan éve nem járt Kubában, így ebben sikerült lepipálnom őket, nekem ugyanis majd’ negyven esztendővel ezelőtt adatott meg egy szigetországi vizit</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete</strong>.

Hivatalban lévő egyesült államokbeli elnök több mint nyolcvan éve nem járt Kubában, így ebben sikerült lepipálnom őket, nekem ugyanis majd’ negyven esztendővel ezelőtt adatott meg egy szigetországi vizit. Kolodzey Tamás jegyzete.

Akkoriban Volgák, Ladák, Moszkvicsok és persze ócska amerikai batárok közlekedtek az utakon, akárcsak napjainkban. A közép-amerikai, szocializmust építő államban megállt az élet, ott minden úgy van, ahogyan 1978-ban „hagytam”. Barack Obama napokban tett látogatása óriási szenzáció, sokan nem értik, miért szánta rá magát.

Azoknak lehet igazuk, akik arra tippelnek, hogy a mandátuma utolsó évét töltő afroamerikai elnök már életművét összegzi, s ehhez szüksége volt egy nagy külpolitikai dobásra. Aki viszont azt hiszi, hogy most egy csapásra megváltozik a légkör az USA és Kuba között, nagyot téved. A tárgyalások után is fennmaradt a két ország közötti szakadék, mert nem egyeztek meg sem az emberi jogi kérdésekben, sem az egyes szankciók feloldásában, sem a guantánamói támaszpont kiürítésében. Az enyhülés a légi közlekedésben, a hírközlésben, a családegyesítésben, a kereskedelemben, a turizmusban és a sportban nyilvánulhat meg. Mi lesz a többi területtel? Erre talán Castróék távozása után lehet felelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában