Helyi közélet

2016.03.28. 19:49

Hinni vagy nem hinni – ez alkalommal nem csak ez volt az eldöntendő kérdés!

Miskolc - Három elismert magyar orvos, más-más egyéniség. Ám együttesen vallják: a hitnek szerepe van a gyógyulásban.

Miskolc - Három elismert magyar orvos, más-más egyéniség. Ám együttesen vallják: a hitnek szerepe van a gyógyulásban.

Dr. Csókay András idegsebésszel, dr. Darnói Tibor holisztikus orvossal és dr. Papp Lajos szívsebésszel Kovács Péter, a szervező, az Érthetően az Egészségért Alapítvány vezetője beszélgetett Miskolctapolcán egy február végi rendezvényen.

– Nem ez volt az első közös, nyilvános kerekasztal-beszélgetésünk, az elmúlt másfél év során többet is tartottunk különböző helyszíneken, ha nem is pontosan ugyanezen témában. Ám ha csak a hit szerepe a gyógyításban és a gyógyulásban volna a téma, ugyanott ugyanazon közönség előtt is folytathatnánk anélkül, hogy ismétlésbe bocsátkoznánk, hiszen oly sokféle megközelítés létezik. A figyelem és megértés erejével egyre nagyobb mélységek tárulnak fel, egyre inkább megnyílnak maguk az orvosok is – állítja Kovács Péter. – Legutóbb többek között arról is szó volt: mi az, ami előidézheti a betegséget; mi az, ami segítheti vagy épp akadályozza a gyógyulást.

Másként beszélni..!

Mint az elmondottakból leszűrtük: mindhárom gyógyító egyetért abban, hogy a testi tünetek lelki okokra vezethetők vissza. A szervezet jelzi, „mikor elég”. Így ahhoz, hogy az orvostudomány vívmányait bevetve az orvosok eredményt érjenek el, a betegnek is el kell fogadnia a számára kínált „gyógyulási csomagot”, amely életmód-, étrend- és életstílusbeli változást egyaránt magában foglal. Ahhoz tehát, hogy az egészségi állapot javuljon, nem szabad ugyanúgy beszélni, gondolkodni, cselekedni, mint addig.

– Különös jelentősége van az ellazulásnak, a meditáció­nak, a relaxációnak. Tudományos kutatások igazolják – hozta fel a beszélgetés moderátora –, hogy a felsoroltak a génállományban is bizonyos változásokat idéznek elő, egyes génszakaszok aktivizálódnak. Imádság, meditáció, belső béke és csend. „A zene lényege nem a hangjegyekben rejlik, hanem a hangjegyek közötti szünetekben” – hozta fel alátámasztásul a Mozart-idézetet Kovács Péter.

Megtudtuk: az említett beszélgetések közönségét arra szokták kérni, hogy tetszésüket, egyetértésüket ne tapssal fejezzék ki, ami megtöri a közös lelki állapotot; helyette egy perc csenddel ajándékozzák meg egymást.

– Varázslatosak ezek az egy percek: a közös megtapasztalása az igazi „most” élménynek.

Márpedig csodák…

Mindhárom gyógyító hívő ember, s hisz a hit gyógyító erejében is. Ám hinni oly sok mindenben lehet! Erről és az általuk megtapasztalt „csodás” gyógyulásokról beszélgettünk velük külön-külön.

– A betegnek az orvosban bízni, az Istenben hinni kell. Ám ahhoz, hogy meginduljon a gyógyulás folyamata, az orvos hitére is szükség van – jelentette ki Papp Lajos szívsebész professzor, aki beszélt a test, a lélek és a szellem hármas egységének fontosságáról, kiemelve, hogy a lélek egyedül az ember princípiuma, más dimenzióban létezik.

– A lélek halhatatlanságát nem tudjuk felfogni, s nem tudjuk a lelket anyagi eszközökkel gyógyítani sem. A pszichiáterek sem gyógyítanak, csupán gyógyszeres kezelésekkel eltompítják a lelket – jelentette ki. – A lelket gyógyítani csak természetfölötti módon lehet, ami viszont hitetlenek számára elfogadhatatlan lehetőség. Az biztos, hogy az emberi akarat – ha például valaki sokat imádkozik, vagy sokan imádkoznak érte – hihetetlen folyamatokat indíthat el, fordulatot hozhat.

„Minden ember hihet magában – ez gyógyulásunk legfőbb titka… Meg­gyógyítani csak azt az embert lehet, aki maga is meg akar gyógyulni.” Dr. Papp Lajos szívsebész

– Mit értünk csodás gyógyuláson? – kérdezett vissza a világhírű szívsebész. – Csodásnak tartjuk azt, amit emberi elmével nem foghatunk föl, nem értjük. Csodásnak nevezhetjük azokat a gyógyulásokat is, amikor tudatlanul, de jót tettünk a beteggel. A legnagyszerűbb gyógyulások közé tartozik, amikor az orvos egy beteggel közli, hogy jó, ha két-három hónapja van hátra, s egy év múlva ugyanaz a beteg besétál a rendelőjébe. A halál nem a mi kezünkben van, mégis sok gyógyító Isten helyett tesz kijelentéseket. Emlékezzünk: Jézus senkihez nem ment oda, hogy csodát tegyen vele! Ha kérték, gyógyítson meg valakit, azt mondta: Jöjj hozzám! Aztán pedig: Kelj fel és járj, mert a te hited meggyógyított Téged! A hit Isten felé irányít. Úgy gondolom, a vallás azt jelenti, hogy megvallom, melyik kultúra szerint hiszem Istent. Egy Isten van és egy életünk.

Áldás és átok

A professzor felhozta: a WHO 2008-as kongresszusán leszögezték, hogy a nyugati országokban vissza kell szorítani a kémiai szerek használatát. A kémiai szerek (gyógyszerek) olykor többet ártanak, mint használnak.

– Alapvetően a gyógyszerek, akár az aktív védőoltások áldást jelentenek az emberiség számára. Csakhogy, lásd az atomenergiát, ami lehet hasznos, ám átokká is válhat. Volt olyan betegem, akit azzal gyógyítottam meg, hogy a 15 gyógyszeréből 12-t elhagyattam vele. A medicinák egymásra gyakorolt mellékhatásai kiszámíthatatlan károkat okoznak a szervezetben. Ezen túlmenően, aki belép egy élelmiszerboltba, hozzávetőleg huszonkétezer-féle vegyszerrel, színezékkel, tartósítószerrel találkozik a kínálatban!

Megkérdeztük: az elmondottak alapján, ha a családjában rákos megbetegedés fordulna elő, merné-e visszautasítani a kemoterápiát.

– Senki más nevében nem döntenék, de én magam ezt választottam – árulta el. Megosztotta: a daganatos betegség után még öt infarktusa is volt.

– Az ötödik után úgy éreztem, elegem volt ebből a világból. Aztán mégsem a passzív öngyilkosságot választottam, hanem azt mondtam: „Uram, ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem legyen meg a te akaratod!”. Ám ehhez én is hozzátettem, amit a lelkiismeretem diktált: életmódot váltottam. Nem az a baj, hogy stresszes életet élünk, hanem hogy nem vezetjük le a feszültséget. A természetnél és a mozgásnál nincs jobb gyógyszer. Én sokszorosan is hibát követtem el, mert tudtam ezt, s hiába kaptam egymás után a figyelmeztetéseket, mégsem váltottam. Heti 3–4 elő­adást tartok a Kárpát-medence különböző településein, ám ezentúl napi 10–12 órát fizikai munkával töltök. Azóta különösen sok inspirációt kapok a szellemi munkához is. Elmondhatom: én ilyen boldog sosem voltam!

Hinni, de miben?

Mindegy, hogy miben hiszünk a gyógyuláshoz? Aki nem ismerhette meg a keresztény vallást, annak kisebb esélye van a gyógyulásra? E kérdésekkel fordultunk dr. Csókay András főorvoshoz. – Abszolút nem mindegy! Ma az emberek fejében őrületes vallási zagyvalék van, amely nyomán születhetnek szép gondolatok, adhat pozitív világlátást. Ezek a „kis teljességek” addig jók is, amíg a problémák nem jelentősek. Ha valaki félrevonul, meditál, akár egy egész vallást fel tud építeni. Szerencsére, a Jóisten olyan csodás lehetőséget adott az embernek, hogy a lelkiismeret hangjában ott van a Szentháromság. Még aki nem ismerhette is meg Krisztus tanításait, az is meghallhatja a belső hangot. Persze, az odaadás ahhoz is kell. De aki mélyen imádkozik, rátalál Istenre. Kell hinni a gyógyulásban, de a tudományban is. Van olyan, hogy ennek ellenére nem gyógyul meg, sőt meghal valaki. Ám ha egy, akár addig ateista halála előtt eljut oda, hogy imádkozik és elfogadja: nem gyógyultam meg, de örök élet vár rám a Mennyországban, akkor az is gyógyulás, csak éppen nem a testé, hanem a léleké. Ráadásul a feltámadás nem olyan valami, ami még nem történt meg – válaszolta.

A megbocsátással

Csodásnak mondható gyógyulásra is hozott egy példát: egy kedves ismerőse évtizedeken át tűrhetetlen gerincfájdalmakkal élt, többször műtötték is. Akkor gyógyult meg hatvanévesen, amikor meg tudott bocsátani már régen elhunyt édesapjának. Elmesélte, ha időnként ivott, előfordult, hogy meg is verte az édesanyját, és ő, a lánya ezt nem tudta megbocsátani neki. Amikor ez megtörtént, megszűnt a depressziót is okozó derékfájása.

„Mindenki lehet segítő, gyógyító.” Dr. Csókay András idegsebész

– Mondhatjuk erre, hogy csodás gyógyulás, de számomra azt jelenti, mind ez ideig nem ismerjük a lélek döbbenetes képességét, ami Istentől való, nem az agyunk alkotása. – szögezte le Csókay András. – Ott vannak a lourdes-i csodák is, amelyeket komoly orvosi bizottság vizsgál. Ezek a tudomány mai állása szerint nem magyarázható, természetfeletti gyógyulások. Hangsúlyozom, a tudomány mai állása szerint. Hiszen például az elektromosság is létezett, még mielőtt felfedezték volna. Ugyanakkor léteznek isteni kinyilatkoztatások is, amelyekhez nem vezet út a tudományon keresztül. Ilyen a fogantatás és a halál is. A halál misztériumát sem fogja soha megismerni az orvostudomány. Azt sem tudjuk, mi a halál. Mikor következik be? Az örök és halhatatlan lélek mikor hagyja el a testet, és mikor távozik a testből vagy a közeléből. Az biztos, hogy a lélek nem az agyban van – jelentette ki a neves ideg­sebész – És az is: a betegnél és az orvosnál is van egy pont, amikor le kell térdelni: Uram Jézus, könyörülj rajtam!

Ősi bölcselettel

A hit elengedhetetlen kezdet a gyógyuláshoz, de nem elegendő: időt és saját energia­ráfordítást is igényel – tartja dr. Darnói Tibor holisztikus orvos.

– Olykor drámai a helyzet, kivált a daganatos betegségeknél, amelyeket leginkább úgy jellemezhetünk, hogy versenyfutás az idővel. A gyógyulás folyamata hittel indul, a legfontosabb, hogy az embernek saját magában meglegyen a hite, ami nem független az istenhittől. Ám a hitet táplálni kell, amihez szükség van az eredmények visszaigazolására. Az isteni erő megtapasztalása nem istenhitet, istentudatot ad – jelentette ki. – Nem véletlenül tartja úgy a magyarok bölcselete, hogy: „Ne higgy: kételkedj és győződj meg!”. Amikor a szenvedés, a kétkedés és a lemondás után elkövetkezik a jótékony változás, az szinte katartikus élmény. Azt senkinek nem tanácsolnám, hogy tegye le a gyógyszereket, aztán váltson. Semmit sem szabad elutasítani, ami időt ad. Csak akkor ajánlatos letenni a gyógyszert, ha a beteg már biztonságban van, ha elnyerte a lelki-szellemi egyensúlyát, amihez legalább kezdetben szükség van lelki szakemberre, vezetőre is.

Az nem gyógyulás

A holisztikus orvosnak sok daganatos beteg panaszolja, hogy egyszer, kétszer vagy akár már többször is azt hitte, hogy meggyógyult, túlesett a kezeléseken, a kemoterápián, a műtéten, aztán egy idő múlva ismét kiújult a daganat, megjelent egy áttét.

– Ezek nem gyógyulások, csak azt jelentik, hogy átmenetileg nem volt kimutatható a daganatos elváltozás. Az igazi gyógyulás a lélek mélységeit érinti, s ehhez elengedhetetlen a komplett életvitel-változás, amihez a betegnek tudatosan, aktívan és huzamosan hozzá kell járulnia. Azt senki se várja, hogy szájába repül, mint a sült galamb! – mondja dr. Darnói Tibor, aki elárulta, hogy először saját magán tapasztalta meg a változást. A fordulatot az is jelzi, hogy bár korábban idegsebészként dolgozott, s végzettsége szerint háziorvos, a holisztikus orvoslás felé fordult.

A kulcs: a belső béke

– Egy válás testileg-lelkileg a padlóra tett. Ekcémás voltam, két évtizeden át volt sebes, gyulladt a kezem, s habár szteroidos kenőcsökkel egy-két nap alatt el lehetett mulasztani, ez csak tüneti kezelést jelentett. Elindultam az úton, amelynek elengedhetetlen része a napi meditáció, aminek jótékony következménye a belső egyensúly. Márpedig ha a lelkedben béke van, a testedben sem dúl háború. Az autoimmun betegségek, a krónikus gyulladások, a magasvérnyomás-betegség, az irritábilis bélszindróma, a daganatos elváltozások, stb. mind-mind háború a szervezetben… Ezek jó része – tapasztalatom szerint – komplex életmódváltással jótékonyan befolyásolható, akár meg is szüntethető. Én közel harminc éve nem szedtem be semmilyen gyógyszert, és nem volt semmilyen betegségem, még csak náthás sem voltam.

„A gyógyulás egyik alapfeltétele a bennünk zajló testi-lelki-szellemi folyamatok megismerése.” Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos

A holisztikus orvos jó hírrel szolgált: sok jó út van, amelyen elindulhatunk a változás felé. Azonban nem elég csak könyveket olvasgatni, eljárni különféle tanfolyamokra, meghallgatni hasznos előadásokat – hangsúlyozta: mindennapos aktív munkálkodásra van szükség.

Idézte a mondást: Ép testben ép lélek. Ez hibás fordítás eredménye, állítja. Helyesen: Ép testet ad ép lélek. Ami voltaképp épp a fordítottja…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában