Helyi közélet

2016.03.31. 18:52

CSOK-osoknak telket osztanak Borsodban

Arnót, Harsány, Hernádnémeti, Miskolc - Mivel otthonteremtési támogatás telekvásárláshoz nem vehető igénybe, ezért az önkormányzatok segítenek.

Arnót, Harsány, Hernádnémeti, Miskolc - Mivel otthonteremtési támogatás telekvásárláshoz nem vehető igénybe, ezért az önkormányzatok segítenek.

Hernádnémetiben hamarosan elbírálják azokat a pályázatokat, amelyek az önkormányzat által meghirdetett ingyenes építési telkekre érkeztek. A település ugyanis így szeretné támogatni a náluk letelepedni vágyó családokat, akik persze a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) feltételeinek is eleget tesznek. Mindezt dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere mondta lapunknak. Azt is, az ingyenes telkek kiosztásával kettős a céljuk: egyrészt a településen tartani a fiatalokat, másrészt Hernádnémetibe csábítani őket más településről. Mint megtudtuk, februárban hirdették meg a telkeket, eddig négyen jelentkeztek, többségük más településről szeretne hozzájuk költözni.

Másképp támogatjuk az ideköltözni szándékozó családokat. Szabó Gergely

Dr. Orosz Zsolt elmondta, van az önkormányzatnak elegendő területe, de szeretnének még vásárolni is a jövőben. A pályázók különböző igényekkel érkeznek, van, aki 900 négyzetméteres építési telket szeretne, de van, akinek a kisebb is elég, például 500 négyzetméteres.

Kedvezményesen

„Ingyentelket nem adunk, jelenleg nincs ilyen elképzelés, másképp támogatjuk az ideköltözni szándékozó családokat: három éve létezik az úgynevezett Otthonteremtési programunk” – ezt már Szabó Gergely, Harsány polgármestere mondta. A program azt jelenti, hogy a Harsányba betelepülő fiatalok kedvezményesen juthatnak építési telekhez. Olyannyira kedvezményesen, hogy egy ezer négyzetméteres terület csak 500 ezer forintba kerül. „Többen is éltek ezzel a lehetőséggel, van olyan ház, ami már fel is épült, tető alatt van” – tudtuk meg a polgármestertől.

„Az utóbbi hónapokban egyébként is egyre többen vásároltak telket Harsányban, nem csak az önkormányzattól, de magántulajdonosoktól is” – ismertette Szabó Gergely. Akitől azt is megtudtuk, a kedvezményes telekeladás mellett az építkezést is segítik egyszeri, vissza nem térítendő készpénzzel. „Ezt tavaly annyian igényelték, hogy kimerítették a forrást, de az idén megemeltük az erre szánt költségvetésünket” – hangsúlyozta.

Arnóton sajnos nincs építési telke az önkormányzatnak – mondta Üveges István polgármester. „Gondolkodunk azon, hogyan lehetne támogatnunk az építkezni akaró családokat. Az újszülötteket, házasulandókat már segítjük. De szeretnénk valami hasonló programot kidolgozni, mint ami Harsányban van” – tette hozzá.


Kedvezmény vagy lakás

Úgy tudjuk, más önkormányzatok is gondolkodnak abban, hogy ingyen, de legalábbis kedvezményesen adnának telkeket a CSOK-os családoknak. Van, ahol több mint száz eladó ingatlan van, ennek nagy része a település régi részén, a terv úgy tűnik az, hogy ezekre dolgozna ki valamilyen támogatást, eladást ösztönző programot az önkormányzat.

Máshol viszont nem telek­eladásban gondolkodnak, sokkal inkább új építésű lakásokkal csábítanák magukhoz a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában