Helyi közélet

2016.03.10. 14:43

A kórusmuzsika városa lesz ismét Miskolc

Miskolc - A közel 90 éves Párkai István vezényli a kórusfesztivál záró hang­versenyét.

Miskolc - A közel 90 éves Párkai István vezényli a kórusfesztivál záró hang­versenyét.

Miskolc újra a kórusmuzsika városa lesz péntektől vasárnapig. Péntek este 7 órakor nyitó hangversennyel kezdődik a XXVII. Miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztivál az Avas-déli Római Katolikus templomban. Dr. Sándor Zoltán, a fesztivál elnöke, főszervezője lapunknak elmondta: az idén közel 20 kórust várnak a zenei rendezvénysorozatra, közöttük miskolci, megyénkbeli, de külföldi együtteseket is. Lengyelországból a Chór Mieszany „Echo” mutatkozik be, de itt lesz az olaszországi Santa Casa kórus is.

Kilenc koncert

Ez utóbbi azért különleges, mert Loreto városából érkezik, mely városka egyfajta búcsújáró hely. A nyitó hangversenyen Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere mond köszöntőbeszédet, a karnagy pedig Bartal László lesz. A három nap alatt kilenc hangversenyen lépnek fel a kórusok, melyeken egyházi és világi kórusműveket adnak elő. A helyszínek változatosak: miskolci templomok, a Zenepalota, valamint a szerencsi Huszárvár. A vasárnapi záró hangverseny is különlegesnek ígérkezik. Ezt a Minorita templomban rendezik este 7 órakor. A fesztiválon részt vevő kórusokat a közel 90 éves Párkai István vezényli majd, akitől generációk tanultak karvezetést, kórus­éneklést.

Ülve vezényel

Dr. Sándor Zoltán elárulta, a neves karnagy kitűnő szellemi frissességnek örvend, csupán a fizikai állóképessége nem a régi már, így széken ülve vezényli majd Mendelssohn–Bartholdy: Wer nur den lieben… című kórusművét. A koncertekre a belépés ingyenes.

ÉM-HE ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában