Helyi közélet

2016.02.21. 14:08

"Víz nélkül nincs megújuló város"

Miskolc - Mik voltak a miskolci pályázat főbb elemei 2010-ben? És ami megvalósult?

Miskolc - Mik voltak a miskolci pályázat főbb elemei 2010-ben? És ami megvalósult?

A Kőkori Park az Avason, a Rocklegendák Csarnoka, a Technikai (Science) Múzeum, Kultiplex, Térprogram, a Vizek Völgye, a Bartók+Európa programok: ezek voltak Miskolc az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázatának „húzóelemei”.

A Kőkori Park az Avasra épült volna, a nemsokkal korábban felfedezett több ezer éves régészeti leletet mutatta volna be. Mindez együtt járt volna a történelmi Avas megújításával is. A rockmúzeum, a Science Múzeum szintén nem jöttek létre, a Vizek Völgye szintén nem valósult meg az akkori tervek alapján: egy fürdő- és szállodakomplexum lett volna a tapolcai strand helyén. A Kultiplexet a hajdani Béke moziba álmodták, ez ma a Művészetek Háza.

Belvárosi rehabilitáció

A pályázat része volt még a belváros megújítása, erről így beszél Fedor Vilmos akkori alpolgármester: „A belvárosi kulturális négyszög magába foglalja a galériát, a színházat, a nagy templomokat, a zsinagógát. Akkor épült át a Művészetek Háza, és már tartott a belváros rehabilitációja: még nem volt kész, de tervben volt a Szinva terasz, a Déryné utca, a Hősök tere. Összehívtam hat építészt, kertépítészeket, iparművészeket, és készültek a tervek lépésről lépésre. A Szinva terasz volt a pályázatnak ebben a részében a vezérfejlesztés. A Szinva, ami Lillafüreden megihlette József Attilát, akkor még koszos volt és büdös. Viszont úgy gondoltuk, víz nélkül nincs megújuló város. Akkortájt indult a jégcsarnok építése, a sportcsarnok felújítása, majd az uszoda az egyetemnél. Megvolt a lillafüredi függőkert, a várfelújítás terve is, tánckar alakult a színházban, ezek mind bekerültek a pályázatba”.

ÉM-HM


Kronológia

Pályázat az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címért

  • 2004. december 31.: Eddig az időpontig lehetett pályázni az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyerésére. 11 város adta be a pályázatát.
  • 2005. március 7.: Bozóki András kulturális miniszter bejelenti, hogy kik jutnak a második fordulóba. A 7 város közt ott van Miskolc is.
  • 2005. augusztus 17.: A Városház téren rendezett esemény zárásaként útnak indul Budapestre a miskolci pályázat.
  • 2006. október 19.: Bozóki András miniszter bejelenti, hogy a kormány döntése értelmében Pécs lett a nyertes, a 14 tagú zsűriből 10-en tették az első helyre.
  • Pályázat az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért

  • 2016. január 22.: Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere bejelenti, magyar település lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2023-ban, a cím elnyerésére már az idén lehet pályázni.
  • 2016. január 23.: Bár a konkrét pályázatot még nem írták ki, Debrecen bejelenti, indul a címért.
  • 2016. január 29.: Tokaj jelezte indulási szándékát.
  • 2016. február 5.: „Miskolcnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy Európa kulturális fővárosa lehessen. Az önkormányzat tervezi, hogy indul a címért, jelenleg vizsgálja azokat a lehetőségeket, terveket, amelyek hozzásegíthetik, hogy elnyerje azt”, nyilatkozta lapunknak a miskolci önkormányzat szóvivője.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában