Helyi közélet

2016.02.14. 18:19

Ugorjunk ki külföldre is egy-két szemeszterre!

Miskolc - Új ösztöndíjprogram segíti a magyar hallgatók külföldi tanulmányait.

Miskolc - Új ösztöndíjprogram segíti a magyar hallgatók külföldi tanulmányait.

Februártól jelentkezhetnek a magyar felsőoktatásban hallgatók a Campus Mundi ösztöndíjra. A Tempus Közalapítvány által kezelt ösztöndíjprogram mintegy 9 ezer hazai diáknak nyújt lehetőséget arra, hogy résztanulmányokat folytassanak, illetve szakmai gyakorlaton vagy tanulmányúton vegyenek részt európai és Európán kívüli országokban a következő öt évben, jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tegnap a Miskolci Egyetemen.

Mobilitás

Az államtitkár kifejtette: a felsőoktatási mobilitásnak két alappillére van. Az egyik a külföldi hallgatók Magyarországra vonzását segíti. Ma hazánkban a hallgatók 9 százaléka külföldi (ez 26 ezer diákot jelent), de a cél az, hogy 2022-re az arányuk 15 százalékra nőjön. A külföldi hallgatók főleg az orvostudományi karokon tanulnak, de kedveltek a műszaki képzések, valamint a különlegesnek számító szakok.

– A külföldi hallgatók hazánkba vonzása azért fontos, mert akik Magyarországon tanulnak, azok minden bizonnyal kapcsolatban is maradnak az országgal, és ez a hosszú távú tudományos, üzleti, szakmai kapcsolatokat erősítheti – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: állami ösztöndíjak segítik ezeket a programokat, hazánknak egyelőre 45 országgal van kapcsolata, de ezt is szeretnék bővíteni legalább 80-ra.

Ösztöndíjjal

A hallgatói mobilitás másik ága a magyar hallgatók külföldi részképzése, szakmai gyakorlata vagy tanulmányútja. Ennek céljából jött létre a Campus Mundi ösztöndíjprogram. Célja a felsőoktatás minőségének javítása, a végzett hallgatók foglalkoztathatóságának elősegítése, a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése, sorolta az államtitkár.

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója jelezte: a program pénzügyi kerete 6 évre 9,2 milliárd forint, a sikeresen pályázók – attól függően, hogy mely országban tanulnak majd – havonta 186–270 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak. A Campus Mundi projekt másik fontos ága a magyar felsőoktatási intézmények támogatása a nemzetköziesítés terén.

Angol nyelven

Ehhez kapcsolódóan Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese elmondta: Külföldi hallgatók valóban ott tanulnak nagy számban, ahol orvosi képzés folyik. A Miskolci Egyetemen a műszaki karoknak vannak külföldi diákjai. A Stipendium Hungaricum ösztöndíj támogatásával 16 ország fiataljai tanulnak jelenleg az intézményben. Legtöbben a Gépészmérnöki és Informatikai Karon, a többi műszaki karon és a Gazdaságtudományi Karon. Ehhez persze az kell, hogy angol nyelvű képzéseket tudjon indítani az egyetem. Jelenleg 11 ilyen képzésük van, az említett karokon, plusz a Bölcsészettudományi Karon.

 


Közeleg a határidő

A Campus Mundi ösztöndíjprogram első, tavaszi félévi pályázati felhívása február 12-én jelent meg a Tempus Közalapítvány oldalán, illetve egy héten belül elérhetővé válik az online jelentkezési felület is a hallgatók számára. Tanulmányi részképzésre március 10-éig, szakmai gyakorlatra és rövid tanulmányutakra pedig április 10-éig lehet jelentkezni. A továbbiakban mindhárom ösztöndíjtípus esetében évi két (egy tavaszi és egy őszi) benyújtási határ­időre számíthatnak a hallgatók.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában