Helyi közélet

2016.02.14. 17:53

Nem mennek Los Angelesbe

Miskolc - Hat zenekar jutott az idei XIXO Zenekarok versenye döntőjébe. Az egyikük a Mangalica együttes volt.

Miskolc - Hat zenekar jutott az idei XIXO Zenekarok versenye döntőjébe. Az egyikük a Mangalica együttes volt.

"Ennek a versenynek nagyon helyesen az a célja, hogy a fiatalok haladjanak."

Menyhárt Zoltánt, a banda gitárosát kérdeztük a verseny kapcsán. – Blues rockot játszik a zenekar, amely 2011-ben alakult. Akkor álltunk össze, igaz, más felállásban – mesélte. – Azóta két gitáros is cserélődött a bandában, amelyet edelényi származású és gyerekkori ismerősök, barátok alkotják.

Maradnak a Bódva-völgyében

Megtudtuk azt is, hogy az alapító gitáros tanította gitározni Zolit, és annak idején is ezt a bluesvonalat nyomták. Ő azóta nincs a zenekarban, és most már Horváth Tibor ritmusgitáros zenéje jön át, ami leginkább „AC/DC-s rock”.

– Most ez egy kicsit keveredik, így aztán se nem rock, se nem blues – magyarázta. – A Bódva-völgye benne van a szövegvilágunkban, hiszen Edelényben és környékén zenélgetünk. Van egy jó kis törzsközönségünk, és olyan dolgokat csinálunk, ami nekik tetszik. Nem terveztük, hogy elindulunk Los Angeles felé, inkább maradunk a Bódva-völgyében. Abszolút hobbi­zenekar vagyunk.

A zenekar neve honnan jött? – kérdeztük.

– Sokat gondolkodtunk, hogy mi legyen a név, aztán néhány hónap gondolkodás után ez pattant ki a fejemből – árulta el Menyhárt Zoltán. – Hogy miért és hogyan, nem tudom. Jött. Azóta átgondolva jó választásnak tűnik, mint zenekarnév jól tud működni.

„… mi lettünk az elsők”

A XIXO döntő „egy furcsa dolog volt” – mondja, mert az elődöntőre nem tudott elmenni a szólógitárosuk. Ezért nem olyan volt a produkció, amilyen lehetett volna.

– Nem is mentünk tovább a zsűri döntése értelmében, a közönségszavazatok juttattak minket a fináléba – vallotta be Zoli. – Nem is volt igazi a produkciónk, mert üresen hangzott a szólógitár nélkül. A XIXO döntő? Egy jó lehetőség volt, hogy megmutassuk magunkat, ám a zenekar átlagéletkora meghaladja a 40-et. Zenélni viszont szeretünk. Ennek a versenynek nagyon helyesen az a célja, hogy a fiatalok haladjanak. Örülök, hogy a második körben is zenélhettünk, mert ott megmutathattuk igazi tudásunkat. A végeredmény lényegtelen volt számunkra. Ott voltunk egy kitűnő programon, és utólag így azt mondom: úgy érzem, mi lettünk az elsők, annyira örültünk.

A MEN be van ígérve nekik

A Mangalica zenekar egyébként kisebb kocsmákban látható, hallható, ugyanis városi rendezvényeken eddig még nem tudták megmutatni magukat. Edelényben van egy étterem, ahol játszanak, ott évente többször is fellépnek.

– Úgy fest, hogy a tehetségkutató révén az idei Miskolci Egyetemi Napokon is színpadra léphetünk – mondta búcsúzóul Menyhárt Zoli.

 


Névjegy

Mangalica

  • Tagok: Horváth Tibor, Loj Balázs (Latya), Hegedűs Róbert (Muzsi), Menyhárt Zoltán (Menyus), Zagyva Norbert
  • Stílus: Blues, rock
  • Szülőváros: Edelény, Miskolc

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában