Helyi közélet

2016.02.07. 13:07

Nem játék: egy igazi hajas baba

Miskolc - Ki gondolná erről a kórterem közepén álló madonna szépségű anyáról, hogy mindössze tizenöt éves?!

Miskolc - Ki gondolná erről a kórterem közepén álló madonna szépségű anyáról, hogy mindössze tizenöt éves?!

Ilona (csak a név kitalált – a szerk.) mindössze két napja szülte meg gyermekét. A kicsi szabályos kis hajas baba – csak éppen igazi.

– Az apjával gyerekkorunk óta ismerjük egymást, ő tizennyolc már. A szüleim három éve engedték meg, hogy komolyabban együtt járjunk, de szexuális kapcsolatot csak egy éve létesítettünk. Nem, az eszembe se jutott, hogy elmenjek nőgyógyászhoz előtte – válaszolja a felvetésre. – Az elején gumival védekeztünk, de aztán valahogy elmaradt, én pedig teherbe estem.

Utólag

Ilona elmeséli, a párja örült neki, ő kevésbé, hiszen tanulni szeretne. Egy ideig nem is volt biztos abban, hogy teherbe esett. Egyszer erősen vérzett is. Utólag derült ki, hogy akkor már két hónapos várandós lehetett a kicsivel.

– Elvetetni nem akartam, de azt is halogattam, hogy otthon bevalljam. Nagy kő esett le a szívemről, amikor végre elhatároztam magam, hogy szóljak anyunak. Az osztálytársaim előbb tudták meg, mint ő. Nem mondom, hogy nem emelték meg a hangjukat a szüleim, de nem bántottak, és hamar eljutottunk odáig, hogy üljünk le, beszéljük meg, ha már így esett, hogy legyen tovább. Abban maradtunk, hogy a családom segít bennünket, segítenek felnevelni a kicsit. Egy kikötésük volt, hogy folytatom a tanulást.

– A nyolcadikat befejeztem, a ballagáson már ketten voltunk, ő meg én – mutat Ilona a szoptatás után teljes nyugalomban szendergő kicsire. – Úgy tervezem, hogy három hónapig otthon leszek vele, aztán pedig szociális gondozóira jelentkezem. Igazából nem az szeretnék lenni, csak ezt találtam most mint lehetőséget. A vágyam, hogy fodrász legyek.

Ilona párja dolgozik, iparos. Mindhárman Ilonáéknál laknak majd, ahol az ifjú anya három kiskorú testvére is. A legkisebb közülük mindössze hétéves.

Ő az első

Kérdezem: a tágabb családban szokás-e, hogy ilyen korai életkorban szülnek a nők? Ilona rázza a fejét.

– Nem, senki. Épp ezt mondták ők is, hogy nálunk ez nem szokás, édesanyám is elmúlt tizenkilenc, amikor én világra jöttem.

Ilona egyelőre gondolni sem akar több gyermekre.

– Ezzel is tizenkét órát vajúdtam – mondja. – S őt sem lesz könnyű felnevelni.

Felvetem: akkor viszont mostantól muszáj védekezni.

– Az biztos. Csak még nem tudom, hogy mi lenne jó, mi a legkevésbé ártalmas. Jó volna nagyon valakivel mindent, ezt is átbeszélni.

 


Tini anyák

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra a 15 évesnél fiatalabb anyák száma hárommillióra emelkedhet a világon. (Részlet az ENSZ Népesedési Alapjának 2013-as jelentéséből.)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában