Helyi közélet

2016.02.22. 10:29

Nagyon jó gazdája lett a város a Zsóry fürdőnek

Mezőkövesd -Hetvenöt évvel ezelőtt nyílt meg a gyógyfürdő Mezőkövesden.

Mezőkövesd -Hetvenöt évvel ezelőtt nyílt meg a gyógyfürdő Mezőkövesden.

Tavaly volt hetvenöt éve, hogy megnyílt a mezőkövesdi Zsóry fürdő. Ez alkalomból a napokban kiállítás is nyílt a Matyó Múzeumban, ahol a Szlovák Sándor nyugalmazott gimnáziumi tanár által összegyűjtött dokumentumokat, fényképeket, tárgyi emlékeket és az egykori építményekről készült maketteket mutatnak be.

Hosszú munka eredménye

– Tíz évig kutattam, helyben sajnos kevés anyagot találtam, így szétnéztem a még élő szemtanúk között, akik ott voltak vendégek, dolgozók. A megyei levéltár és a könyvtár volt a következő lépés, az egyik fő forrás pedig a Zsóry család archívuma, Bernáth István hagyatéka. Tárgyi emlékből kevés maradt meg, inkább írásos dokumentumokat találtam. A fürdő vonzáskörzete akkoriban még jóval nagyobb volt, Borsodban és Heves megyében is kevesebb fürdő működött. Sokan jártak ide, és az akkori lapok is sokszor tudósítottak az itteni eseményekről, beruházásokról, változásokról – mondta Szlovák Sándor, aki bízik abban, hogy hamarosan valóra válik a polgármester ígérete, s a Zsóryban állandó helyet kap a kiállítás, hiszen ő eredetileg oda tervezte. Bízik abban, hogy a város emléket állít a vízre bukkanó Faller Gusztáv mérnöknek is, akit Hajdúszoboszlón – az ottani gyógyvizet is ő tárta föl – megbecsülés övez.

Bernáth István, a fürdőalapító Zsóry Lajos unokája szerint nagyapja büszke lenne arra, hogy a város ápolja a hagyományokat, megőrizte és fejlesztette a fürdőt. Felidézte, hogy a világháborút követően, 1946-ban próbálkoztak a gyógyfürdő újranyitásával, de nem sikerült, sőt olyan idők következtek, amikor a család tagjai nem mertek Mezőkövesdre látogatni, félve az esetleges bántalmazástól. A létesítményt a nagyközség vette kezelésbe, bár a tulajdonjog csak 1968-ban került hivatalosan is Mezőkövesdhez. Addig a családnak kellett viselnie a közterheket. Ezek az idők azonban mára elmúltak, őt pedig olyan szeretettel fogadják a fürdőben, hogy szinte szégyelli magát. Ha tehetné, naponta fölkeresné a gyógyfürdőt, de Budapesten él, ezért évente egy-két alkalommal szokott ellátogatni az egykori Zsóry-birtokon lévő strandra.

ÉM-TB

Kis városközpontot

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő látogatóinak száma tavaly meghaladta a 400 ezret. Dr. Fekete Zoltán polgármester szerint a jövőben is a gyógyjelleget szeretnék hangsúlyozni, családbarát s 21. századi fürdőt szeretnének. Az elhúzódó uszoda környéki fejlesztés idén májusra befejeződhet. Megvannak a tervek a következő beruházásokra, a főbejárat előtti részen, az üdülőterületen egy kis városközpontot szeretnének kialakítani. Megvannak a következő, sőt a kettővel ezutáni fejlesztés tervei is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában