Helyi közélet

2016.02.21. 17:41

Irány a nemzetközi programozói olimpia

Miskolc - Volt informatika tanárára is emlékezett a Földes az országos versennyel.

Miskolc - Volt informatika tanárára is emlékezett a Földes az országos versennyel.

VIII. Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny. Aki ismeri az előzményeket és ismerte Dusza Árpádot, illetve munkásságát, tudja miről is van szó. Dusza Árpád a magyar számítástechnika-oktatás úttörőinek egyike volt. Munkáját a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjainak különböző informatikai versenyeken elért eredményei bizonyítják. A nemzetközi informatikai diákolimpia négytagú csapatában1996-ban egy, egy évvel később két diákja szerepelt. Miniszteri dicséret és Tarján Rezső Díj is jelzi egykori munkájának sikerességét.

Komplex munka

Dusza Árpád, a Földes volt informatika tanára tiszteletére rendezett emlékversenyt ebben az évben is megrendezték. Immár a nyolcadikat. A tetemes mezőnyt felvonultató országos selejtezők után a szombati - a Földes Ferenc Gimnáziumban megtartott - döntőben tíz, egyenként három tagú csapat két kategóriában mérte össze tudását.

"Egy komplex feladatot kell megoldani a versenyző csapat által választott feladatmegosztással - mesélte el érdeklődésünkre a versenyt meghirdető Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete képviselője, Szécsiné Festő-Hegedűs Margit. - Az elkészített programhoz rövid, összefoglaló fejlesztői dokumentációt kell készíteni a verseny kezdetén megadott sablon alapján. Az elkészült munkákat a csapatok a döntő második részében 10-15 percben bemutatják. A programok bemutatását a döntő előtt ismertetett szempontok szerint értékeljük..."

Megtudhattuk, hogy idén a győztes csapat jutalma lesz az is, hogy részese lehet a nemzetközi programozói olimpia hazai válogatójának.

Mesterséges intelligencia

Amíg a diákcsapatok dolgoztak, a verseny kísérőtanárai és vendégei sem unatkoztak. Előbb dr. Zsakó László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának tanszékvezető egyetemi docense a kar Neumann János Tehetséggondozó Köréről tartott előadást. Többek között elmondta: cél, hogy a legkiemelkedőbb, már középiskolásként is komoly eredményeket elért hallgatók számára a továbbfejlődésüket leginkább szolgáló környezetet, tanulmányi programot, lehetőségeket és ösztöndíjat biztosítsanak.

Utána Dusza Árpád egykori tanítványa, a diákolimpikon Tóth László állt a hallgatóság elé. Ő jelenleg a Procter and Gamble osztályvezetője. Előadásában a mesterséges Intelligencia jelenéről, fontosgágáról, az iparági és világi trendekről, a megvalósítás gyakorlati példáitól beszélt és ötleteket vetette fel iskolai munkákra.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában