Helyi közélet

2016.02.03. 18:06

Elillant a kéményen át a tűzifás rezsicsökkentés

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az idei télen már a szociális tűzifaprogram megy a korábbi mínusz 10 százalék helyett.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az idei télen már a szociális tűzifaprogram megy a korábbi mínusz 10 százalék helyett.

Strukkel István hívta fel a figyelmünket a közelmúltban arra, hogy a 2014. őszén meghirdetett tűzifarezsi-csökkentés – azaz, hogy a gázhoz, távfűtéshez, villamosenergiához hasonlóan ezt is 10 százalékkal olcsóbban lehet kapni – mára valahol „elillant a kéményben”.

Mint beszámolt róla, Miskolcon, a vasgyári Ládi-telepen vásárolt tüzelőfát. De nem kapott 10 százalékos kedvezményt a rezsicsökkentés kapcsán, pedig ezt korábban a tévében így hallotta.

Nyoma sem maradt

„Kapható-e rezsicsökkentéses, azaz 10 százalékkal olcsóbb tűzifa?” – tettük fel a kérdést az Északerdő Erdőgazdaság Zrt-nek. Vereb István, a társaság kommunikációs tanácsadója érdeklődésünkre a következő választ adta: „Az Északerdő Zrt.-nél jelenleg nincs rezsicsökkentett tűzifa”.

Alaposabban körülnézve mi is ugyanazt tapasztaltuk, hogy a tavaly, azaz 2015. őszén kezdődött fűtési idényre tényleg elillant valahol a kedvezmény, nem találtunk olyan árusítóhelyet, ahol lett volna a 10 százalékkal olcsóbb tüzelőből.

A rezsicsökkentés részeként a kormány 2014. októbertől 170 ezer köbméter lakossági tűzifa árát csökkentette 10 százalékkal, ez a mennyiség nagyjából 20 ezer család számára nyújtott olcsóbb fűtési lehetőséget. Ez azt jelentette, hogy az állami tulajdonú erdőgazdaságoknál egy család legfeljebb 10 köbméter rezsicsökkentett fát vásárolhatott, amit az erdőgazdaságok térítés ellenében szállítottak házhoz. A meghirdetéskor azt mondták, ezzel a lehetőséggel bárki élhet, aki felkeresi a 22 állami erdőgazdaság egyikét.

2014-ben még működött

Az Északerdő Zrt. honlapján meg is találtuk a 2014. őszi helyzetet, akkor tizennégy, zömében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található erdészeti fatelepen kínáltak rezsicsökkentett tűzifát. Megjelölték azt is, hogy – példaként – az eredeti bruttó 17 800 forint helyett 16 020 forintért adják a tűzifa köbméterét.

 


Szociális alapú osztás

Nem hivatalosan azt tudtuk meg, hogy az állami erdészetek ebben a fűtési szezonban a szociális tűzifaprogramot és a lakossági tűzifagyűjtést támogatják. Kimondva-kimondatlanul tény, hogy 10 százalékos csökkentés ide vagy oda, a vevő által fizetendő szállítási díjak miatt a rezsicsökkentett fa már tavaly is sokszor többe került, mintha valaki saját maga vitte volna haza a tüzelőt. Pedig igény volna, hiszen a KSH adatai szerint a magyar lakosság mintegy negyven százaléka, azaz körülbelül négymillió ember otthonát fűti részben vagy egészben fa vagy szén.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában