Helyi közélet

2016.02.10. 14:11

Búcsú az építőművésztől, Krisztik Páltól

Miskolc - A 85 éves korában elhunyt Krisztik Pálra kollégája a megyei építészkamara nevében emlékezik.

Miskolc - A 85 éves korában elhunyt Krisztik Pálra kollégája a megyei építészkamara nevében emlékezik.„Mintha csak tegnap lett volna; ünnepeltük a Kós házban 80. születésnapodat, kedves Pali bácsi! Egy nagy ívű életmű dokumentumait mutatták be a kiállított tablók; alkotásokat – a város több mint fél évszázadának krónikáját. Kortársaid, akikhez most az égi műteremben csatlakozol, Miskolc építészetének meghatározó alkotói voltak: Dézsi János, Dósa Károly, Heckenast Péter, Horváth István, Horváth Béla, Menner László, Nagy Zoltán, Őry Lajos, Plesz Antal, Sallai Mátyás..…, bár a fenti névsor korántsem teljes.

Köszönjük, amit házaidon keresztül tanítottál nekünk és a minket követő építész nemzedékeknek: a fegyelmet, a kortalanságot, a divatoktól mentes minőséget.

Köszönjük, hogy szakmai alázatra tanítottál minket. Példát mutatva válladra vetted az építészeti múlt megóvásának, Miskolc város rekonstrukciós tervezésének terhét akkor, amikor feledve a múltat mindenki csak újat akart építeni.

Köszönjük, hogy tiszteletre tanítottál minket.

A Magyar Építőművész Szövetség helyi elnökeként, a Borsod Megyei Építész Kamara első elnökeként a rendszerváltás körüli vajúdó időkben, a helyét kereső építész közösség ügyeit felvállaltad, bölcs humoroddal és keresztény humánummal átitatott emberi, szakmai kvalitásoddal. Köszönjük a Teremtőnek, hogy a városunkat meghatározó, alkotó építészt 85. életévéig megtartotta közöttünk.

Nem búcsúzunk – csak egy időre elköszönünk Tőled –építész barátaid, az Építész Kamara tagsága, munkatársaid, tisztelőid.

Épületeid tovább élnek köztünk, emlékeztetve alkotójukra. Az építész szakma megőriz emlékezetében.

A B.-A.-Z. Megyei Építész Kamara Elnöksége nevében

Viszlai József építész


Nekrológ

Krisztik Pál 1931. augusztus 12-én született Terpesen, Heves megyében. 1955-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1955-től alkotott Miskolcon.

Legjelentősebb miskolci épületei közé tartozik az úgynevezett magasház az Ady-hídnál a hozzá tartozó színes, 3 emeletes lakóházzal; a központi leánykollégium a Palóczy utcán, vagy a Fazekas általános iskola.​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában