Helyi közélet

2016.02.21. 12:45

A gyermekbetegségek és a szülők felelőssége

Budapest - Melyek a leggyakoribb gyerekbetegségek, és mire kellene a szülőknek jobban figyelniük?

Budapest - Melyek a leggyakoribb gyerekbetegségek, és mire kellene a szülőknek jobban figyelniük?

Újszülöttkori megbetegedések, mentális problémák, viselkedési zavarok, táplálkozási hiánybetegségek, bőrbetegségek, balesetek és fertőző betegségek – ezek mind felkerültek a gyerekbetegségek hazai toplistájára a KSH 2015-ös Egészségjelentésében.

Magyarországon évente közel 200 000 gyerek kerül kórházba. A megbetegedések tizedéért a mennyiségileg és minőségileg sem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. Az egyik legjellemzőbb a vashiányos vérszegénység, de az 5 év alatti gyerekek esetén a kórosan alacsony testsúly is jellemző, amelyek mind további egészségügyi problémákat okoznak hosszú távon.

A mentális és viselkedési zavarok a 15 év alatti korosztály 11 százalékát érintik. Ezen belül nagyjából hasonló aránnyal vannak jelen a depressziós, a szorongásos és a viselkedési problémákkal küzdő gyerekek. Sajnos ezen problémák egy részéért a szülők tehetők felelőssé. Az alkohol és droghasználat, az erőszakos viselkedés, a szexuális bántalmazások mind jelen vannak a kiváltó okok között.

A negatív környezeti hatások szintén jelen vannak a gyerekbetegségek okai között. Ide tartozik például a légszennyezettség, a beltéri szilárd tüzelési égéstermékek használata, a kültéri porszennyezettség, valamint az egészséges ivóvíz és csatornázottság hiánya.

A szülők felelőssége óriási a gyermekbetegségek megelőzése kapcsán, hiszen a nem megfelelő minőségű táplálkozás, a passzív dohányzás, a mozgásszegény életmód, a szobában működő szenes kályha mind negatív hatással van a gyermek egészségére. Szülőként tehát fontos odafigyelni ezekre a kockázati tényezőkre, és a lehetőségekhez mérten a legmegfelelőbb életmódot teremteni gyerekeink számára, hiszen ez alapvető ahhoz, hogy a felnövekvő generáció a jövőben is teljes életet élhessen.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában