Helyi közélet

2016.01.29. 18:28

Személyijövedelemadó-bevallási nyilatkozat: most tessék választani

Miskolc - Ettől az évtől egy új lehetőség a személyijövedelemadó-bevallás megtételére a bevallási nyilatkozat választása, melynek határideje 2016. február elseje.

Miskolc - Ettől az évtől egy új lehetőség a személyijövedelemadó-bevallás megtételére a bevallási nyilatkozat választása, melynek határideje 2016. február elseje.

Hogy melyek az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók? Olvasóink kérdéseire Bajzáth Tibor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának osztályvezetője válaszolt.

A telefonon feltett kérdések és válaszok:

1. KÉRDÉS: Tavaly tavasszal megszűnt a munkaviszonyom, nyugdíjas lettem. Kell-e bevallást benyújtanom, és ha igen, akkor kérhetem-e, hogy az adóhatóság készítse el?

VÁLASZ: A munkaviszonyból származó, adóköteles jövedelmet be kell vallani, ezért bevallást kell benyújtani, függetlenül attól, hogy jelenleg már kizárólag nyugdíjban részesül, amely adómentes. Lehetősége van a 15NY31-es bevallási nyilatkozatot választani, amelyet papír alapon vagy ügyfélkapun keresztül kell a NAV-hoz eljuttatnia 2016. február 1-jéig. Ezenkívül választhatja az egyszerűsített bevallást, ekkor a 1553NY jelű nyilatkozatot kell 2016. február 15-ig a NAV-hoz eljuttatnia.

2. KÉRDÉS: 2015-ben megszüntettem az önkéntes nyugdíjpénztári tagságomat és ebből jövedelmem volt, ebben az esetben választhatom-e a bevallási nyilatkozatot?

VÁLASZ: Mivel nem csak az adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett adóköteles jövedelmet, ezért a bevallási nyilatkozatot nem választhatja.

3. KÉRDÉS: Ha a bevallási nyilatkozatot teszek, rendelkezhetek-e az adóm 1+1 százalékáról?

VÁLASZ: Igen, a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkezhet abban az esetben is, ha bevallási nyilatkozata alapján a NAV készíti el bevallását.

4. KÉRDÉS: Egyetemista vagyok, diákszövetkezeten keresztül végeztem munkát. Ebben az esetben nyújthatok-e be bevallási nyilatkozatot?

VÁLASZ: Mivel a diákszövetkezet munkáltatónak minősül, ezért kérheti, hogy a NAV készítse el a bevallását.

5. KÉRDÉS: 2015-ben és jelenleg is több munkáltatónál álltam/állok munkaviszonyban. Választhatom-e a bevallási nyilatkozatot?

VÁLASZ: Igen, több munkáltató esetén Ön dönthet arról, hogy a 15M30-as nyomtatványon melyiknél tesz nyilatkozatot arról, hogy a bevallási kötelezettségét ilyen formában teljesíti.

6. KÉRDÉS: A tavalyi évben a munkaviszonyom mellett szolgálati járandóságban részesültem. Választhatom a bevallási nyilatkozatot?

VÁLASZ: Igen, mivel a szolgálati járandóság adómentes jövedelem, azt bevallani nem kell.

7. KÉRDÉS: Nyugdíjas vagyok, de osztalékot is kaptam, kell-e emiatt bevallást készítenem?

VÁLASZ: Igen, be kell nyújtani a bevallást, és abban csak az osztalékból származó jövedelmet kell bevallania, a nyugdíjat viszont nem, mert az adómentes.

ÉM


Munkarendváltozás

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóság vidéki kirendeltségei 2016. február 1-jén (hétfőn) és 2016. február 15-én (hétfőn) 8 és 16 óra között fogadják az ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában