Helyi közélet

2016.01.03. 11:58

Receptek a járásokból - Mucsonyi kockás bableves

Múcsony - Szerdán és pénteken is böjtöltek, egyszerű, de tápláló ételeket főztek.

Múcsony - Szerdán és pénteken is böjtöltek, egyszerű, de tápláló ételeket főztek.

„A faluban mindig is főleg katolikusok éltek, akik nagyon komolyan vették a böjtöt”, mesélte munkatársunknak Drótos Dénesné, a mucsonyi ruszin kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese. A péntek mellett szerdán is böjtöltek, ilyenkor egyszerű, de tápláló ételeket főztek.

Ilyen volt a kockás bab is, ami tulajdonképpen egy zöldséges bableves, amit paradicsomos, fokhagymás rántással sűrítettek be, és kifőzött apró­kocka-tésztát adtak mellé, de gyakran ették kenyérrel is.

– A kockás babhoz előző este be kell áztatni a fehér babot, aztán főzni, főzni… – részletezte Drótos Dénesné. – Közben megtisztítjuk a leveszöldséget – répát, petrezselymet, zellert –, amit kockára, karikára vágunk, és akkor adunk a babhoz, amikor az már félig megfőtt.

Jó, ha „szeme van” a levesnek

– Amikor minden megpuhult, kevés egy-két kanál zsíron zsemleszínű rántást készítünk, amihez zúzott fokhagymát adunk, és vízzel, paradicsomlével engedjük fel.

A rántásra azért volt szükség, hogy egy kicsit tartalmasabbá tegye az ételt, ha már volt „szeme” a levesnek, feljöttek a tetejére az apró zsírcseppek, jobban ki lehetett bírni a böjti napokat. A paradicsom mellett a rántásba tett fokhagyma határozza meg a leves ízét, az én párom például úgy szereti, hogy fokhagymás pirítóst eszik hozzá – magyarázta Drótos Dénesné.

– Paradicsom és bab régen is minden háztartásban volt – tette hozzá a 82 éves Galán Máténé, aki együtt énekel Drótos Dénesnével a helyi hagyományőrző népdalkörben.

– Amikor még nem volt a boltokban hús, az emberek otthon vágtak disznót, és mindent megfüstöltek, még a combot is – mesélte Julika néni. – Aztán úgy főzték a paprikás krumplit. Előbb megfőzték a füstölt húst, zsiradékra dobták, aztán összefőzték a krumplival. Farsangkor minden háznál füstölt oldalasból volt a pörkölt, amihez fánkot sütöttek – emlékezett az idős asszony.

– Régen mindenki magának nyújtotta a tésztát, az aprókocka-tésztát is otthon csinálták, amit nem a levesbe főztek bele, hanem mellé adtak. Minden frissen készült. Utána, második fogásként gyakran volt káposztás kocka, szintén otthon nyújtott tésztából, vagy krumplilángos, paradicsomos káposzta – mondta Drótos Dénesné.

– Ezeket eszik máshol is, hogy ezek eredeti ruszin ételek lennének… Nem tudom, keveredtek itt az emberek, hozta-vitte mindenki a maga szokásait – mesélte Drótos Dénesné.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában