Helyi közélet

2016.01.02. 16:00

Mit vár a 2016-os évtől? - Jenei László

Miskolc - "Mi a fontos? Családtagok, barátok jó egészsége. Azután a szakma becsülete. Tágabban: az értelmiségé" - kezdte Jenei László író.

Miskolc - "Mi a fontos? Családtagok, barátok jó egészsége. Azután a szakma becsülete. Tágabban: az értelmiségé" - kezdte Jenei László író.

Az értelmiségre itt a mertoni értelemben gondolok: mint kultúrateremtőre, semmiképp sem a közéleti aktivitású ideológiatermelőre. Legyen meg a kultúra becsülete. Kopjanak el végre a túlhasználatban a harcmetaforák, szűnjön az erőkultusz, lehessen értékekről beszélgetni. És ha már az alkotó értelmiség, a művészek reputációjáról van szó: az állam is legyen olyan, mint egy jó polgár – teljesítse a vállalt kötelezettségeit. Fontos, hogy a művészet támogatása átlátható és független, szakmai alapozású maradjon. Ne kerüljenek előre a pecsovicsok, a kirakatművészek, ne taroljon le mindent a kegygazdálkodás. Meg a hitvány dzsentritempó. Végül konkrétabban: fontos, hogy maradjon háborítatlan a Műút folyóirat működése, ahol a kritikarovatot szerkesztem. Íróként fontos, és remélem, nem csupán számomra, hogy a rotációban (regény, elbeszéléskötet, regény… stb.) új elbeszéléskötetem jön 2016-ban a Libri Kiadói Csoporthoz került Jelenkor Kiadónál. Nagyjából ennyi.

Nincs miért mást várnom 2016-tól. Kérni is mindössze annyit, hogy legfeljebb az erőnkhöz mért veszély fenyegessen.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában