Helyi közélet

2016.01.19. 08:13

Bíróság dönt a sztrájkról?

Miskolc - Még mindig várnak a szakszervezetek, de már nem sokáig. Hamarosan bírósághoz fordulnak.

Miskolc - Még mindig várnak a szakszervezetek, de már nem sokáig. Hamarosan bírósághoz fordulnak.

„A szokásos időhúzás zajlik” – vélekedett Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke. Lapunk arról kérdezte, mikorra várható a miskolci közlekedési vállalat dolgozóinak sztrájkja.

Az időpont ugyanis már nem rajtuk múlik, attól függ, hogy az MVK Zrt. elfogadja-e szakszervezetek által múlt hétfőn benyújtott sztrájktervezetet. A törvényi szabályozás szerint a munkabeszüntetés esetén a minimum, 66 százalékos elégséges szolgáltatást biztosítaniuk kell a munkavállalóknak. Az érdekképviseletek ezt 68 százalékban határozták meg, azaz – ahogy az elnök fogalmazott – egy leheletnyi tartalékot biztosítottak is.

A Miskolc Holdingtól múlt hét csütörtökig kellett volna választ kapniuk, ez azonban nem érkezett meg, és azóta is várat magára.

Ezért a türelem

„Igyekszünk toleránsak lenni, talán túlságosan is. Hiszen tudjuk, hogy sztrájk esetén olyan emberekről kell gondoskodnunk, akiknek nincs más lehetőségük arra, hogy eljussanak a munkahelyükre, iskolába, ügyet intézni, mint a tömegközlekedés. Köztük vannak a rokonaink, barátaink, iskolatársaink. Ezért ez a türelem… De lassan nem marad más lehetőség, csak a bíróság” – fogalmazott az elnök.

A Miskolc Holdingnál újból érdeklődtünk, mert az elmúlt heti kérdéseinkre sem kaptunk még választ. Akkor is és most is arra voltunk kíváncsiak, mi lesz a válaszuk a szakszervezetek javaslatára. Lapzártánkig azonban most sem jött válasz.

ÉM-NSZR


Tudott róla?

A szakszervezetek azért hirdettek sztrájkot, mert még tavaly a Miskolc Holding Zrt.-vel nem sikerült megállapodniuk a béremelés kérdésében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában