Helyi közélet

2016.01.15. 20:50

Az izraeli nagykövet Miskolcon

Miskolc - Ilán Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Kérlek segíts alapítvány szervezésében látogatást tett csütörtök délután a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban.

Miskolc - Ilán Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Kérlek segíts alapítvány szervezésében látogatást tett csütörtök délután a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban.

A diákoknak angolul, tolmácsolás nélkül tartott előadást az iskola könyvtárában a modernkori Izraelről. Előtte találkozott Barna Istvánnal a gimnázium korábbi igazgatóhelyettesével aki három esztendeje kapta meg a Wiesenthal díjat. Ezt elsősorban azoknak adományozzák akik sokat tesznek a holokauszt rémségeinek feltárásáért és megismertetik a fiatalokat a nácizmus által elkövetett népirtással.

A csaknem egyórás előadás során a nagykövet sok aktuálpolitikai kérdésre is válaszolt. Elmondotta, államuk régóta küzd a régióban eluralkodott migrációs válság következményeivel. Most is legalább hatvanezer menekültet tartanak számon az országban. A letelepedési engedély megadása hosszú procedúra, a terrorizmus elleni harc jegyében nagyon alaposan tájékozódnak a menedéket kérőkről. Természetes, hogy az életveszélybe kerülteknek menedéket nyújtanak, viszont számukra egyre nehezebb a nem kívánatos gazdasági menekültek kizárása, kitoloncolása. Ugyanis határaikon kívül alig van biztonságosnak tűnő ország. Szóba került az is, hogy Izrael már korábban megépítette a biztonságos határzárat amely nagy mértékben megnehezíti az illegális bevándorlást. S anélkül, hogy beleavatkoznak a Magyarország belügyeibe megértéssel fogadta a déli határainkon kialakított védőzónát.

Az előadás nagy részében kiemelten foglalkozott Izrael állam megítélésével, s hangsúlyozta minden törekvésük arra irányul, hogy valamennyi szomszédjukkal békében éljenek.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában