Helyi közélet

2016.01.14. 10:02

Az első szüret a mezőcsáti csiperke­gomba „ültetvényen”

Mezőcsát - A 2015-ös évet összefoglalva, a számvetés időszakához érve a közfoglakoztatás ezen ágát irányító Lőrincz Norbert elmondta: „Városunk sikerként könyveli el a közfoglalkoztatást, amelyben körülbelül 400 embernek biztosítottunk munkát”.

Mezőcsát - A 2015-ös évet összefoglalva, a számvetés időszakához érve a közfoglakoztatás ezen ágát irányító Lőrincz Norbert elmondta: „Városunk sikerként könyveli el a közfoglalkoztatást, amelyben körülbelül 400 embernek biztosítottunk munkát”.

A mezőgazdasági munkálatokban mintegy 60 fővel működtünk – tette hozzá.

A munka közel tíz hektáron folyt, mind szabadföldi, mind fóliasátras termelésben – foglalta össze. Idén a rendelkezésre álló földterületet szeretnénk növelni. Az így előállított javakat a gyermek­étkeztetésben használjuk fel, elsősorban mint főzési alapanyagokat – ismertette az ágazatvezető.

21 napra

A napokban került éppen szedhető állapotba a csiperkegomba, melyet az önkormányzat egy erre a célra kialakított épületrészében termesztenek. A gombás brigád – név szerint Árvai Zsoltné csoportvezető, Áfráné Miléte Éva, Barna Edit, Orosz Jánosné, Szekeres Sándorné és Horváth Lajosné – nagy lelkesedéssel avat be a minőségi gombatermesztés rejtelmeibe. Most mintegy ötszáz termőzsákot „vettek kezelésbe”. Az előírás szerinti 21 napos termesztési időt a zsákák betelepítésével kezdik, tömörítik a tartalmát, majd takaróhumusz kerül a felületükre. Ezt követi a feltöltő öntözés.

Fontos a megfelelő folyadékmennyiség, hiszen innentől elkezdődik a gomba növekedése. A mindennapos munka szigorú előírások szerint zajlik, folyamatosan ellen­őrzik a maghőmérsékletet, és a megfelelő páratartalomra is ügyelni kell. Túl magas hőmérséklet esetén szellőztetnek, ha pedig a 85–90 százalékos páratartalom lecsökken, az aljzat locsolásával állítják be az értéket a „gombaszaunában”. A nevelés végén a gombaszüretkor 4–15 centiméteres hófehér sampinyonok mosolyognak a betakarítókra.

Megtudjuk, volt már extra méretű, húsz centiméter magas, hatvandekás példányhoz is szerencséjük. A betakarított termést a közétkeztetésben használja fel az önkormányzat, készülhet a finom gombaleves és gombapaprikás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában