Helyi közélet

2016.01.25. 18:43

„A betűkkel együtt tanultam meg sakkozni”

Sátoraljaújhely - Csom István nemzetközi nagy mester tagja volt annak a magyar válogatott csapatnak, amely 1978-ban aranyérmes lett Buenos Airesben a sakkolimpián.

Sátoraljaújhely - Csom István nemzetközi nagy mester tagja volt annak a magyar válogatott csapatnak, amely 1978-ban aranyérmes lett Buenos Airesben a sakkolimpián.

Újhelyi díszpolgár

– Nekem mindig természetes állapot volt az, hogy sakkozok – mondta Csom István, Sátoraljaújhely díszpolgára azon a találkozón, amelyet a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárban tartottak. – Sátoraljaújhelyen a betűkkel és a számokkal együtt tanultam meg sakkozni.

Kilenc éves koromig éltünk a városban, azt követően költöztünk el Budapestre. Hivatásszerűen nem akartam a sakkal foglalkozni, de amikor levittek egy egyesületbe, ott eldőlt a sorsom, és bár volt olyan szakasza az életemnek, amikor megbántam, hogy sakkozni kezdtem, a mai napig ez tölti ki asz életemet.

Szimultán

Az újhelyi találkozó fénypontja természetesen az a húsztáblás szimultán volt, amelyet a helyi sakkozóknak adott Csom István.

ÉM-BG


Számokban

1963-ban szerezte meg a sakkmesteri címet.

1967-ben nyerte el a nemzetközi mesteri címet, 1973-ban lett nagymester.

Kilenc sakkolimpián játszott magyar színekben. Csapatban az 1978-ban szerzett olimpiai bajnoki cím mellett három alkalommal – 1970-ben, 1972-ben és 1980-ban – ezüstérmet is nyert. Egyéni teljesítménye alapján 1980-ban arany, 1970-ben ezüstérmet szerzett.

Tagja volt az 1985-ös csapat világbajnokságon ezüstérmet szerzett magyar válogatottnak, ahol tábláján egyéniben is ezüstérmet kapott.[5]

Hatszor játszott Európa Bajnokságon, melyeken csapatban 3 ezüst és 2 bronz, egyéniben 1 arany, 1 ezüst és 1 bronzérmet szerzett.



Egy rövid életrajz

Csom István

(Sátoraljaújhely, 1940. június 2. –) magyar sakkozó, nagymester, az 1978-ban Buenos Airesben olimpiai bajnok magyar csapat tagja, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, 1972-ben magyar bajnok egyedül, 1973-ban holtversenyben.

Mesteredző (1983), sakkszakíró, nemzetközi versenybíró.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában