Helyi közélet

2015.12.01. 17:06

Teleprehabilitáció Kázsmárkon: tizenhárom új lakás

Kázsmárk - Saját zöldségből és húsból főznek a kázsmárkiaknak, sokaknak jut az ételből.

Kázsmárk - Saját zöldségből és húsból főznek a kázsmárkiaknak, sokaknak jut az ételből.Kázsmárk a Cserehát keleti részén, a Vasonca-patak völgyében fekszik. A megyeszékhelytől, Miskolctól 30 kilométerre északkeletre található.

– Nehezen élnek a mi környékünkön az emberek. Főleg a Kázsmárkhoz hasonló összetételű településeken: itt ezer lakosból 700 fő roma – mondta Bortnyik Béla, Kázsmárk polgármestere. – Nálunk a családfenntartóknak a zöme szociális ellátásban részesül, amikor van közmunkaprogram, akkor abban dolgoznak.

Segítség a kitöréshez

Megtudjuk: voltak kimondottan a roma lakosságra pályázatok kiírva, a teleprehabilitáció is ilyen volt. Ezekben képzések, felvilágosító és gazdálkodással kapcsolatos foglalkozások voltak.

– Ezeknek a folytatása lakásépítési programot foglal magában, melynek keretében Kázsmárkon tizenhárom új lakást építettünk, aminek a napokban van az átadása – árulta el. – 40–50 négyzetméter közötti ingatlanokról van szó: nem összkomfortosak, a fűtést mindenkinek magának kell megoldania. A mostani szocpolos feltételeknek egyébként nehéz megfelelni, ezért ez nagy dolog a településen.

Januárban jön a fa

Ha már fűtés! Beadta Kázsmárk is a „tűzifás” pályázatot. A Belügyminisztérium 194 köbméter tűzifát biztosít a helyi önkormányzatnak és ami bizonyos, az Encsi Erdészet januárra ígérte a fát.

A helyi üvegházba is jut a fából, ami a Start munka­program keretein belül működik, paprikát, paradicsomot, uborkát, salátát és például sárgarépát is termelnek szorgos emberek, akik 30-an vannak, igaz ehhez hozzájönnek azok is, akik az állatokkal foglalatoskodnak.

– Az állatok is a helyi konyhán kerülnek felhasználásra, amely 300 adagos, és ahol a szociális ellátottak, óvodások, iskolások részére biztosítanak ellátást – tette hozzá Bortnyik Béla.

– Olyan volt az első éve az idei ciklusban, ahogy elképzelte? – vetettük fel.

Baj, ha nem pazarolnak?

– 1990 óta csinálom, azóta vagyok polgármester. Annyi változást megértem, hogy nem is tudom – jelentette ki Kázsmárk első embere. – Most az a baj, hogy a 2 és fél éves gyerek, akinek a mamája menne dolgozni, nem járhat oviba, mert kicsi, viszont nálunk nincs bölcsőde, és hiába szobatiszta a gyerek, nem vehető fel. Más. Az elszámolások is faramuciak. Mondok egy egyszerű példát: ha nekem adnak 100 forintot, de én 90-ből megoldom a dolgomat, miért kell visszaadnom azt a 10 forintot az államnak? Az a baj, hogy nem pazaroltam el? Azt a 10-et viszont tudnám másra fordítani. Azok járnak jól, akik 120 forintot költenek. Mi az előző 25 évben sem pazaroltunk, és nem vettünk fel hitelt. Szóval nehéz, de megoldjuk.

ÉM-JLI

A tények

A Start munkaprogram keretén belül vásárolt Kázsmárk kocákat Tiszacsegéről, törzsállományból, hogy jófajta hússertések legyenek majd. Ezek a 11 hetes malackák – több mint húszan – maradnak, felnevelik őket. „Jó vonal, értékesítésben is gondolkodunk” – árulta el a polgármester.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában