Helyi közélet

2015.12.25. 08:45

Róbertnek a szabadság hiányzik és a család

Miskolc - A B.-A.-Z. Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe kaptunk meghívót szerdán.

Miskolc - A B.-A.-Z. Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe kaptunk meghívót szerdán.

Immár 6 éve kerül megrendezésre a fogvatartottak közös, családi karácsonyi ünnepsége, s így volt ez szerdán is, amikor a fogvatartottak előadhatták szeretteiknek az általuk betanult színdarabot, majd átadták családjaiknak ajándékaikat.

– Azért fontos a hit a falak között, mert amikor bekerül ide valaki, arra gondol, elvesztette az élete fonalát, nem lát jövőképet – nyilatkozta Lipták Pál görögkatolikus pap, börtönlelkész. – Nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljunk, felmutassunk egy irányvonalat és segítsünk abban, hogy igenis van kiút és megoldás.

A fogvatartottak semmilyen vallást nem gyakorolnak, nincs igazán kapcsolatuk az Istennel, de fel tudunk mutatni egy alternatívát nekik, hogy van, aki segít, ám ehhez szükség van az erőfeszítéseikre is. Igen, van esély arra, hogy ne kerüljenek vissza, hiszen vallásossá válva nagyobb eséllyel térhetnek jó útra.

A szeretetről szól

Franczuz Róbert 20 éves, két gyermek édesapja. Fegyveres rablás miatt van előzetesben.

– A hiány, hogy nem lehetek a családommal ünnepekkor és az, hogy ez az ünnep a szeretetről szól, rossz. Nagyon rossz, de ki kell bírni – mondta. – Ők nagyon szeretnek és hisznek benne, hogy nem sok idő már, és kikerülök.

Róbert elmesélte, hogy kártyáznak a rabtársakkal, de mindennap ugyanolyan. Ha az őrök kiviszik takarítani, azzal jobban le tudja magát foglalni és van egy óra séta is.

– Vannak rosszabb időszakok is, de azt ki kell bírni… Olvashatunk, tévét nézhetünk, és konditerem is van – mesélte. – Furcsán hangzik, de a börtönben sok jó ember van. Nem félek bent, igaz, amikor bekerültem, tartottam tőle, hogy mi lesz. Nem szeretnék majd visszakerülni.

Ha Róbert kikerül a rácsok mögül, a két gyermekét szeretné eltartani, és az is célja, hogy nulláról felépítse az életét.

– Nehéz lesz, de törekedni fogok arra, hogy a gyermekeimnek megadjak mindent! – jelentette ki.

Havonta két beszélő van, 1-1 óra. Telefonon pedig minden nap 10 perce van beszélni szeretteivel.

Máshogy látja már

– Bentről maga a szabadság hiányzik, az, hogy nem ölelhetem meg a családtagjaimat – mondta. – A bezártság nagyon nehéz… Máshogy látok mindent.

A program zárásaként a fogvatartottak a jutalomlátogató fogadás keretében szeretteikkel 1 órás családi beszélőn vehettek részt. A Joó László bv parancsnokkal készült interjúnkat hétfői lapszámunkban olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában