2015.12.02. 17:31
Recept: Mézeskalács csáti módra
Mezőcsát - Figyelni kell, mikor nyeri el a tészta jellegzetes színét.
Mezőcsát - Figyelni kell, mikor nyeri el a tészta jellegzetes színét.A karácsonyi ünnep közeledtével nemcsak a fények gyúlnak ki Mezőcsát főutcáján, hanem színes adventi programok is várják minden hétvégén az odalátogatókat. A helyiek édességről is gondoskodtak, különleges adventi mézeskalács-figurák elkészítésével. Takács Ágnes irányította a sütést és árulta el nekünk a finomság receptjét.
ÉM
A mezőcsáti mézeskalács
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 csomag szódabikarbóna, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék, mely helyettesíthető őrölt fahéj és szegfűszeg keverékével, 25 dkg méz (langyosítva), 5 dkg vaj, 1 tojás.
Elkészítése: a szárazanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a langyosított mézet és az olvasztott vajat, végül beleütjük az egy tojást. Összegyúrjuk, fél órát pihentetjük a hűtőben, utána nyújtjuk. A rákerülő dísz cukorból és tojásfehérjéből áll. Száznyolcvan fokos sütőben sütjük, tizenöt perc alatt kész. Figyelni kell, mikor nyeri el színét, mely több fűszerkeverék hozzáadása esetén sötétebb lehet.