Helyi közélet

2015.12.06. 15:39

Pro Caritate díjat kapott a Miskolci Szimbiózis Alapítvány elnöke

Miskolc - Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke – harmadmagával – Pro Caritate díjat kapott a minisztertől.

Miskolc - Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke – harmadmagával – Pro Caritate díjat kapott a minisztertől.

A Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából rendezett Jobb Velünk a Világ! elnevezésű ünnepi gálaesten Pro Caritate díjakat adott át december 3-án Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A díjazottak között volt Jakubinyi László, a Miskolci Szimbiózis Alapítvány elnöke, akit elsőként arról kérdeztünk, véleménye szerint minek szól az elismerés.

Modell szerep

– Úgy gondolom, ez most teljes mértékben a szociális farmra vonatkozó jogszabálymódosítás-javaslatnak és a mögötte álló munkának, nem pedig a Szimbiózisról szól. A szociális farm növelheti a sérülékeny csoportok foglalkoztatottságát, hozzájárulhat a társadalmi integrációhoz, és fontos eszköze lehet a társadalmi szemléletformálásnak is. Nekünk ebben modell szerep jutott, s az a velünk szembeni elvárás, hogy minél szélesebb körben adjuk át a tapasztalatunkat. Ez olyan kezdeményezés, amely társadalmilag hatványozottan megtérül.

Felvetettük: csak az elmúlt egy évben is több, szokványosnak nem mondható beruházást valósítottak meg, azért ezek is nyomhattak latban.

– A beruházások inkább csak látványelemek, amelyeknek a foglalkoztatás stabilizálásában van szerepük. Lényegesebb a csapat, amely mindezt létrehozta. Igazságos az volna, ha a díjat fel tudnám osztani, és adhatnék belőle egy kis szeletet minden munkatársamnak.

Azért a beruházások sem mindennapiak, forszíroztuk.

– Maga a beruházások stílusa nem megszokott, sajtot sem készítenek, várat sem működtetnek máshol fogyatékossággal élő emberek. Jellemző, hogy ha vége egy támogatott projektnek, megszűnik a munkalehetőség is. A mi projektjeink a fenntartható társadalmi vállalkozások felé mutatnak. A pályázat után is van élet, ezért arra törekszünk, hogy képesek legyünk üzleti vállalkozásként is megállni a helyünket.

Erre bizonyíték a Batyu-Téka étterem, hoztuk fel példaképp. Különösen a friss hír hallatán: egy Miskolcon működő állami intézmény három büféjének üzemeltetési jogát sikerült elnyerniük egy meghívásos tenderen.

– A dolgozók a Batyu-Tékába jártak enni, de nem győzték kivárni a sorukat a korlátozott munkaidőben – innen a meghívás. A választás pedig azért esett ránk, mert nonprofit jellegünkből adódóan alacsonyabb árat tudtunk kínálni. Nem játszott szerepet benne, hogy nálunk fogyatékkal élők dolgoznak. Az a mi nyereségünk, hogy nyolc újabb fogyatékkal élő jut munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában