Helyi közélet

2015.12.30. 18:38

Kedvenceinknek stresszes lehet az év vége

Miskolc - Zajfóbia: készüljünk fel idejében négylábúink szilveszterére is.

Miskolc - Zajfóbia: készüljünk fel idejében négylábúink szilveszterére is.

Közeleg a szilveszter, és az ezzel járó tűzijáték, petárdázás is. Négylábú társaink azonban nem mindig örülnek ennek, sokuknak kellemetlen a durranás és az ezzel járó fényhatás, és akár pánikba is eshetnek tőle. Az állatorvosok zajfóbiának hívják ezt a jelenséget, és arra figyelmeztetnek, ilyenkor fokozottan figyeljünk a kutyákra, macskákra, hiszen változatos tüneteket mutathatnak. Nemcsak a szokásos pánikreakciókat produkálhatják, hanem szorongást, anti­szociális viselkedést, visszahúzódást, lihegést is kiválthat náluk a stresszhelyzet. Ilyenkor mindenképp be kell avatkozni, sőt, nem árt korábban, még szilveszter előtt elkezdeni a négylábúak felkészítését.

„Ma már korszerű készítmények vannak, amelyekkel megelőzhetjük, hogy a zajfóbiától szorongjon, görcsöljön az állat” – mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos. Korábban nyugtatókat kaptak az állatok, de ezek szakember felügyelete nélkül akár veszélyesek is lehettek. A mostani szerek inkább táplálékkiegészítőnek minősülnek, és már jóval szilveszter előtt el kell kezdeni adagolni ezeket – javasolta. „Állatpatikában, állatorvosnál beszerezhetőek, mivel vénykötelesek” – tudtuk meg.

De van egy másik megoldás is, ez az úgynevezett feromonkészítmény, amely természetes anyagot tartalmaz. Ezt be kell lélegeznie az állatnak, s mivel fajspecifikus szer, ezért csak az adott állatra hat, másra nem veszélyes – magyarázta dr. Puskás Gábor. Hozzátette: ez oldja a szorongást, amelyet a tűzijáték, petárdázás okozhat a négylábúaknál.

További jó tanácsok

A szakállatorvos szerint arra is érdemes figyelnünk, hogy az állatokat – amennyiben lehetséges – szigeteljük el a zaj- és fényhatástól. Azaz, a kertben élő négylábúakat – ha van rá mód – zárjuk be valahova, pincébe, előszobába. „De nagyon fontos, ha látjuk a kutyán a zajfóbia, félelem jeleit, ne jutalmazzuk, ne aggódjuk túl, ne vigyük túlzásba a szeretgetést, mert az állat megtanulja, és később, ha törődésre vágyik, alkalmazni fogja” – tanácsolta. Az állatorvos szerint próbáljunk meg ilyen esetben is természetesen viselkedni kedvencünkkel.

Etetésnél is fontos ilyenkor jobban odafigyelni az állatokra, hiszen bizonyos ételek életveszélyesek is lehetnek. Például a csokoládé vagy a hagyma. „Míg az ember bátran fogyaszthatja, addig a kutyáknál, macskáknál ezek akkut mérgezést is okozhatnak. Vagy például a xilit, ami manapság közkedvelt a háztartásokban, mert egészségesebb, mint a fehér cukor, de vigyázzunk arra, hogy az állatok ezt ne fogyasszák, mert nekik kis adagban is életveszélyes lehet” – sorolta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában