Helyi közélet

2015.12.17. 13:45

Csengőszó

<em>Vészjósló nyilatkozatot tett Martin Schulz. Az Európai Parlament német elnöke kijelentette, hogy széteshet az unió, mert a közösségen belül olyan erők működnek, amelyek ellene dolgoznak, ezért senki nem tudja, hogy a jelenlegi felépítésű EU túléli-e a soron következő éveket.</em> Kolodzey Tamás jegyzete.

Vészjósló nyilatkozatot tett Martin Schulz. Az Európai Parlament német elnöke kijelentette, hogy széteshet az unió, mert a közösségen belül olyan erők működnek, amelyek ellene dolgoznak, ezért senki nem tudja, hogy a jelenlegi felépítésű EU túléli-e a soron következő éveket. Kolodzey Tamás jegyzete.

Természetesen szó sincs arról, hogy a szövetség agonizál, hiszen szilárd anyagi lábakon áll, de politikai intézményrendszere már „félhalott”. Először kikezdte a görög pénzügyi, majd a földrészt elárasztó menekültválság, újabban pedig csenget a terrorizmus, és nyakán vannak a határőrizeti és a kereskedelmi problémák is.

Az aláírt normákat sokan megsértik, teret nyertek az euroszkeptikusok, gyakoriak a tagállami villongások, s az ennek hatására elindított, úgynevezett kötelességszegési eljárások. Schulz szerint az EU-nak van alternatívája, éspedig a nacionalizmus, a határok és a falak Európája. Ilyen már volt, és ez az egykori forma katasztrófába vezette a kontinenst. Az elnök ugyan nem mondta, de amerikai Nobel-díjas közgazdászok igen: addig, amíg az EU-nak – az USA mintájára – nem lesz erős központi kormánya és a monetáris pénzpolitikát uraló jegybankja, továbbá saját hadserege és „belügye”, sok jóra nem számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában