Helyi közélet

2015.12.18. 13:37

Diplomadíjat kapott a kövesdi építész

Mezőkövesd - Egy Felsőtárkányba tervezett pelletgyárral nyerte el a szakmai szervezetek elismerését. Interjú: Laczkó-Pető Bálint építésszel.

Mezőkövesd - Egy Felsőtárkányba tervezett pelletgyárral nyerte el a szakmai szervezetek elismerését. Interjú: Laczkó-Pető Bálint építésszel.

Ebben az évben egy mezőkövesdi építész, Laczkó-Pető Bálint nyerte el a Magyar Építész Kamara diploma fődíját. A Magyar Építőmesterek Szövetségével közös pályázatra a kövesdi fiatalember Felsőtárkányba tervezett egy fapelletüzemet.

- Művészcsaládból származik, mennyire befolyásolta ez a pályaválasztásban?

Laczkó-Pető Bálint: Édesapám festőművész, édesanyám grafikus-gobleinszövő, Mezőkövesden az Életfa Alkotóközösség tagjaiként dolgoznak. A rajz és a festészet nyelvezete alapvető hatással volt és van a mai napig a gondolkodásomra. Az építészet alkotóművészeti rétegeivel ilyen módon folyamatosan kapcsolatban voltam és ez is befolyásolta, hogy a középiskolát követően az építés és az építészeti tervezés felé fordultam.

- Hogyan került kapcsolatba az építészettel?

Laczkó-Pető Bálint: Szülővárosomban, Mezőkövesden a népi építészet még máig települési léptékben fellelhető emlékei között nőttem föl. Már gyermekoromban nagyon szerettem rajzolni a középkori templomokat és várakat, közel állt hozzám a makettezés és a modellépítés is.

- Hogyan érzi, mekkora figyelem irányul ma Magyarországon az építészet felé?

Laczkó-Pető Bálint: A figyelem elsősorban a tervezésben és az építésben, illetve a közösségi építésben is jelentkező szemléletváltásra helyeződik. Folyamatosan előtérbe kerül a környezettudatosság, összhangban az épületek energiagazdálkodását javító jogszabályi változásokkal. Ezzel egyidejűleg egyre nagyobb szerepet kap az építőanyagok teljes életciklusuk alatti környezetterhelése is, itthon is egyre inkább az előállítástól az újrahasznosításig tekintünk a felhasznált anyagokra. Ez a szemlélet a diplomatervben is alapvető szerepet kapott.

- Mely területek a „kedvencei” az építészetben?

Laczkó-Pető Bálint: Kiemelten érdekel a ma kezünkben lévő digitális tervezési eszközkészlet. Ezzel át lehet fogni a tervezést a felépülés folyamatának majdani pillanatnyi igényeire és a megépülés utáni követelményekre gondolva akár egészen az anyagok újrahasznosításáig. Ezzel az építést hatékonyabbá, gazdaságosabbá, az épületet energiahatékonyabbá, fenntarthatóbbá lehet tenni. A tervezés még inkább a teremtésvédelem eszközévé válhat.



- Mit kell tudni a diplomamunkájáról, mit tervezett és miért pont emellett döntött?

Laczkó-Pető Bálint: Felsőtárkány gazdasági akcióterületére terveztem egy fapelletgyártó-üzemet. A témaválasztás alapját a helyszín összetett természeti és gazdasági viszonyai adták. A helyszín elemzése alapján olyan terv rajzolódott ki, amely kihasználja a tartósan rendelkezésre álló erőforrásokat, munkát és energiát ad a helyieknek, s környezettudatos, amely fontos a Bükki Nemzeti Park közelsége miatt. A fapellet egy szén-dioxid semleges égésű, piacképes környezetbarát fűtőanyag. Gyártási technológiája hozzáilleszthető a fűrészipari és erdőgazdálkodási gyakorlathoz. A pellet a helyben keletkező erdőgazdálkodási hulladékból, valamint az épület közvetlen közelében termeszthető energianádból állítható elő. A pellet intézményi, vagy lakossági elégetése a légkör szempontjából az erdei fák természetes korhadásával egyezik meg.

- Milyen megoldásokat alkalmazott?

Laczkó-Pető Bálint: Az épület tartószerkezete a pelletgyártási technológiához számítógéppel optimalizált fa térrácsszerkezet. A gyártó gépláncot a kiegészítő szerviz- és tárolóterekkel a lehető leggazdaságosabban befoglalja, s a teherbírása is a legjobb. Az épület tartó- és homlokzatszerkezetei túlnyomó részben rétegelt ragasztott faelemekből állnak. A szociális blokkok és az irodák fűtése megoldható a gyártás során keletkező hulladékhővel. Az épület homlokzatának alapját számítógéppel végzett nappali fényvilágítás-szimuláció adja. A árnyékoló áttörtségét a belső funkció és az év mértékadó időszakaiban fellépő hőterhelésnek megfelelően alakítottam ki. Az enyhén lejtős területen a felszíni természetes vizek gyökérzónás szűréssel és bioszűrő vápákon át megtisztítva záportározóban gyűlnek össze további hasznosításra.

- Reálisan megvalósítható lenne-e az épület?

Laczkó-Pető Bálint: Igen, természetesen megvalósítható az épület, ez a diploma megvédésének alapfeltétele is volt. A fapellet idehaza és külföldön is nagyon kedvezően értékesíthető fűtőanyag. Ebből az épületben az üzemelő gyártósor óránként két tonnát állít elő három műszakos munkarendben. A fapelletüzem rentábilis működése hazai példák sora alapján az évekig tartó szünet nélküli alapanyag ellátáson múlik. A koncepció alapját működő és hiteles helyi szereplők aktuális kimutatásai jelentik.

- Hol dolgozik, tanul jelenleg, és mik a tervei a következő években?

Laczkó-Pető Bálint: Budapesten egy építészirodában dolgozom. A következő években elképzelhetők ideiglenes külföldi tanulmányok is, azonban hosszabb távon szeretnék Magyarországon dolgozni.


Névjegy

Laczkó-Pető Bálint

Született: 1988. július 23., Miskolc.

Tanulmányok: Szent Imre Általános Iskola (Mezőkövesd), Szent László Gimnázium (Mezőkövesd, 2007), Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészeti Intézete (Budapest, 2015).

Hobbi: festés, modellezés, túrázás, íjászat, olvasás.

Elismerések:

2013. Ybl Miklós Építéstudományi Kar Diplomadíja.

2015. Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara Diploma fődíja.


Részletek a zsűri bírálatából

Laczkó-Pető Bálint terve olyan összefogott, gondolatilag erős, szerkezetileg végiggondolt, építészetileg jól artikulált, hogy joggal érdemelte ki ebben az évben a zsűri kitüntető figyelmét. A földszintes betontömeg és a rákerülő fa térrács konzol, mint az üzem tere, együtt egy rendkívüli építészeti minőséget eredményezett. Az alapos körültekintéssel előkészített, technológiailag végiggondolt üzemépület működése tökéletes. A Bükk hegységben a helyi erőforrásokra telepített ház méltósággal uralja a környezetét. A látszóbeton alapra szerkesztett fa kon­strukció bravúros. A földszinti térben helyet kapó üzemi teret egy emeleti iroda térrel egészíti ki funkcionálisan, mely szinte lebeg az ültetett nádtábla felett.

Mindezek, a gyönyörűen komponált érzéki látványtervekkel együtt azt sugallják, hogy a tervező tökéletesen otthon van a ma építészetében, annak minden szükséges részletét magas hőfokkal űzi. Olyan terv jött létre, mely egy friss, de divatoktól mégis mentes épületet eredményezett. A tervlapokon kifinomult, elegáns és harmonikus anyaghasználattal a jövő ökologikus ipari architectúráját látjuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában