Helyi közélet

2015.12.23. 16:06

Ha nem lakik ott, miért kell fizetnie?

Miskolc - Kiköltözése után is kapta a bérleti díjról szóló számlát. Azzal indokolták, akár ott is lakhatott volna.

Miskolc - Kiköltözése után is kapta a bérleti díjról szóló számlát. Azzal indokolták, akár ott is lakhatott volna.

De nem lakott ott, és ezt bizonyítani is tudja Horváth László. Február 1-én ugyanis – ahogy a végrehajtótól kapott levélben állt – elhagyta a Harmadik utca 6. szám alatti lakást. De – elbeszélése szerint – csak novemberben jelentkezett nála a MIK, hogy átvennék az ingatlant és a kulcsokat. Ekkor odament a házhoz, és látta, a postaládában több, bérleti díjról szóló csekk van. Meglepődött, hiszen ő már több hónapja nem lakott ott, mégis több mint százezer forintos tartozást sikerült felhalmoznia. Mint mesélte: rákérdezett a lakást átvevő szakembernél, hogy miért küldtek csekket, mire azt a választ kapta, azért, mert akár ott is lakhatott volna. „Erre azt feleltem, az jogcím nélküli lakásfoglalásnak minősülne, ebben a MIK-es is egyetértett velem” – sorolta Horváth László. És persze arra is kíváncsi volt, miért több hónapos késéssel vették át az ingatlant, panaszosunk szerint az volt a szakember válasza, sok volt a munka, most értek rá.

Át kell adni

„Korábban volt néhány tíz­ezer forint tartozásom, de azt elkezdtem törleszteni. Már csak pár ezer volt hátra, amikor megkaptam a végrehajtó papírját – azon még a visszafizetés előtti tartozásom összege szerepelt –, hogy február 1-ig hagyjam el a lakást. El is hagytam…” – sorolta.

Lapunk megkereste a MIK Zrt.-ét is, érdeklődtünk, hogy kiköltözéskor mi a bérlő és mi az ingatlangazdálkodó feladata, illetve azt is megkérdeztük, hogy fordulhatott elő a fenti eset. Kérdéseinkre általánosságban válaszoltak, azt ígérték, a konkrét esetet megvizsgálják. Megtudtuk, a bérlőnek, ha kiköltözik a lakásból, azt át kell adnia a MIK Zrt.-nek üres, tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, jegyzőkönyv felvétele mellett. A bérlőnek ezt a kötelezettségét tartalmazza a bérleti szerződés is. Szerződés megszűnésekor felszólító levélben is felhívja erre a bérlő figyelmét a MIK Zrt. Ha erre sem reagál, a bérlőt a bíróság is felszólítja a lakás átadására. Ha mindezek ellenére továbbra sem történik meg a lakás átadása, a bérleti jogviszony megszűnését követően a volt bérlőnek lakáshasználati díjat kell fizetnie egészen addig, míg a lakás a MIK Zrt. birtokába nem kerül.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában