Helyi közélet

2015.12.07. 18:41

Farkasházi Réka: „…akkor sokkal könnyebb az élet”

Miskolc - A színésznő hiszi, hogy minden emberben lakozik valami jó, amit szeretni lehet. Interjú Farkasházi Réka színésznővel.

Miskolc - A színésznő hiszi, hogy minden emberben lakozik valami jó, amit szeretni lehet. Interjú Farkasházi Réka színésznővel.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar adott koncertet szombat délután Miskolcon az adventi programok keretében.

A karácsonyi dalokat a Fazekas Utcai Általános Iskola kisdiákjaival együtt énekelték. Interjúnk még a koncert előtt készült.

Milyen műsorral érkeztek Miskolcra?

Farkasházi Réka: Koncertünk az ünnepvárás jegyében telik. A dalok nagy része saját szerzeményünk, az egy évvel ezelőtt megjelent Tündérvándor című lemezünkről, amelyet egyébként Fonogram díjra jelöltek. De természetesen lesznek karácsonyi dalok is. A koncert különlegessége, hogy az egyik miskolci iskola, a Fazekas Általános Iskola negyedikes diákjai együtt éneklik velünk az utolsó blokkot.

A saját szerzemény mit jelent? Ki írja a zenét és ki a szöveget?

Farkasházi Réka: A kortárs gyermekirodalom legszebb verseit zenésítették meg a zenekar tagjai. Miskolcra Finy Petra verseit hoztuk, de korábban Kovács András Ferenc sorait is felhasználtuk dalainkhoz.

Úgy érzi, hogy egyébként nem jutnának el a gyerekekhez a nekik való versek?

Farkasházi Petra: A mai gyerekek keveset olvasnak, verset pedig még kevesebbet. Pedig a vers, főleg, ha zenével párosul, nagyon jó eszköz arra, hogy a gyerekeknek bármilyen szöveghez közük legyen.

Az iskolákban a pedagógusok adnak fel verseket, amelyeket meg kell tanulniuk a diákoknak, és ez jó is, de hogy ne legyen számukra kínszenvedés a verstanulás, érdemes zenével párosítani. Mert úgy szórakoztatóvá válik. Amikor a Fazekas Iskolában a gyerekeknek megtanítottuk a karácsonyi dalokat, öt perc alatt megjegyeztek hármat.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a zene kreatívvá teszi az embert. Épp ezért sok országban nem csökkentik az énekórák számát, hanem növelik. De azért van remény hazánkban is.

Amikor például a miskolci szervezőknek megemlítettem, hogy jó lenne gyerekekkel énekelni a koncerten, rögtön találtak olyan iskolát, pedagógusokat és diákokat, akik örömmel vettek részt ebben a feladatban.

Önt a nagyközönség színésznőként ismerte meg, a tévében sorozatban is szerepelt. Miért gondolta úgy, hogy a gyerekeknek szeretne énekelni?

Farkasházi Réka: Színésznő vagyok most is, komoly szerepeket játszom az Újszínházban, Ivancsics Ilona társulatában. De mellette van ez a zenés műsorom a zenekarral, mert szerintem a zene az a kifejezési eszköz, amivel át lehet adni azt, ami fontos.

Ön milyen karácsonyt szeretne?

Farkasházi Réka: A mi családunkban az a hagyomány, hogy karácsonykor összejön a nagy család: unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik. Vagyunk vagy huszonöten az édesanyáméknál.

Persze a karácsonynak komoly koreográfiája van, mert karácsonyozunk külön, csak az én családommal, aztán az édesanyámékkal, aztán a nagy család, sőt még a zenekarral is. Azt hiszen, nem közhelyes, ha azt mondom, az ünnepen megállunk kicsit. Eszük, iszunk, pihenünk, beszélgetünk. Aztán mehet minden tovább.

Ha ön is tündér lehetne, hiszen sokszor énekel a gyerekeknek tündérekről, milyen karácsonyt kívánna a magyar embereknek?

Farkasházi Réka: Akik engem ismernek, jól tudják, hogy én nagyon hiszek a szeretet erejében. És ezek nemcsak szavak. Én hiszem, hogy minden emberben lakozik valami olyan, amit szeretni lehet, és én azt kívánom, hogy találjuk meg egymásban ezt a jót, mert akkor sokkal könnyebb az élet.


Névjegy: Farkasházi Réka

Színésznő, műsorvezető, színház- és drámapedagógus, szinkronszínész.1977-ben Cegléden született.1994-ben – 17 évesen – mutatkozott be Elek Judit Ébredés című filmjében. Érettségi után 1995-ben a Gór Nagy Mária Színitanodában folytatta tanulmányait, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem művelődésszervező szakán diplomát szerzett 2002-ben.

2013-ban végzett a Veszprémi Pannon Egyetem színház – és drámapedagógus szakán.

1998-ban bekerült a Barátok közt című televíziós sorozatba.

2005-től​ műsorvezetőként dolgozott.

2005-től három gyermeklemeze jelent meg és több száz koncertet adott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában