Helyi közélet

2015.12.12. 18:38

Arisztotelész ihlette a szónokokat

Miskolc - Szépen szóló ifjak versenyeztek pénteken az értékes díjakért.

Miskolc - Szépen szóló ifjak versenyeztek pénteken az értékes díjakért.

„A tudomány gyökerei keserűek, de gyümölcsei édesek”. Ez az Arisztotelész-idézet volt az idei Miskolc Városa Ifjú Szónoka verseny témája. A végzős középiskolásoknak meghirdetett megméretést a miskolci önkormányzat és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara rendezte, immár nyolcadik alkalommal. A versenyt megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: a szervezők legfőbb célja a diákok anyanyelvi műveltségének és szónoki képességének fejlesztése, valamint az, hogy a fiatalok felkészülhessenek a későbbi közéleti szerepvállalásra.

Tisztán, magyarul

A témáról a versenyzőknek 4 perces, szabadon előadott beszédet kellett tartaniuk. A zsűri pluszpontokkal jutalmazta, ha az ifjú szónok valamilyen helyi kötődésű példát is beleszőtt beszédébe. De értékeléskor fontos szempont volt a tiszta, magyar beszéd, a szónoklat megfelelő tagolása, a logikus érvelés, a meggyőző előadásmód és természetesen az összhatás.

Az előre elkészített beszéden kívül a versenyzőknek a helyszínen megadott témából egy 2-3 perces rögtönzött beszédet is kellett tartaniuk. Az idei versenyre 18 (nem csak végzős) diák jelentkezett, legtöbben valamelyik miskolci középiskolából.

 

Díjak

A győztes egy évig használhatja a Miskolc Város Ifjú Szónoka kitüntető címet. Az egyetem jogi kara egy darab 100 ezer forint értékű Primus ösztöndíjat ajánlott fel, a helyezettek és tanáraik részére pedig értékes, retorikaelméleti műveket. A verseny győztese képviseli Miskolcot Budapesten, a XVII. Országos Kossuth-szónokversenyen, és az arra alkalmasnak ítélt versenyzők felkérést kapnak Miskolc ünnepi rendezvényein szónoki beszédek tartására. A legjobb szónokok átvehették a miskolci önkormányzat díjait is.

A „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány által felajánlott díj a legszebben, a legtisztább kiejtéssel beszélő versenyzőnek járt, a „Kossuth Szövetség” különdíját pedig a legszebb stílusban beszélő szónok kapta. A verseny elnöke dr. Koltói Ádám docens, az Országos Kossuth Lajos Szónokverseny zsűrijének állandó tagja volt.

- ÉM-HE -


A versenyen részt vevő iskolák

Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Szakközépiskolája, Avasi Gimnázium, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Földes Ferenc Gimnázium, Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium, Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakiskolája, Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, Bocskai István Katolikus Gimnázium, Szerencs


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában