Helyi közélet

2015.12.02. 17:22

A családból hozta örökül a gyermekek szeretetét

Mezőcsát - Az egész életútja gyakorlatilag az óvodáról, a gyerekekről szól. Arcok a megyéből: Erőssné Király Ildikó intézményvezető.

Mezőcsát - Az egész életútja gyakorlatilag az óvodáról, a gyerekekről szól. Arcok a megyéből: Erőssné Király Ildikó intézményvezető.

Erőssné Király Ildikó a mezőcsáti ÁMK intézményvezetője, az önkormányzati óvodák irányításán túl a művelődési ház működéséért is felel. „Középiskolai tanulmányaimat a mezőcsáti, akkori Nógrádi Sándor Gimnáziumban végeztem. Édesanyám óvodai dajkaként dolgozott a 2. sz. Napközi Otthonos Óvodában. Gyakran látogattam el hozzá, ezáltal nyerte el tetszésemet az óvónői pálya” – meséli. Fia és lánya gépészmérnökként végzett, jelenleg mindketten Budapesten dolgoznak. Ildikó Hejőpapin, majd Gelejen képesítés nélküli óvónőként kezdte, majd két év után elvégezte a hajdúböszörményi óvónőképzőt. Nem sokkal fia születése (1992-ben) után megpályázta a csáti óvoda vezetői állását, amelyet elnyert.

„Óvónői pályámon mindig a szakmai fejlődés vezérelt. Szívesen jártam más óvodákba látogatóba, a továbbképzéseket folyamatosan figyelemmel követtem és amelyikre lehetőségem volt, elmentem. Abban az időben leginkább az anyanyelvi nevelés érdekelt. Ebben az évben elvégeztem a komplex szakmai tanfolyamot, majd több éven keresztül vezettem a körzeti anyanyelvi munkaközösséget” – idézi fel. Jelentkezett a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás vezető szakára, ahol 2000-ben kapott másoddiplomát. Kezdetben a Bacsó Béla úti óvodát vezette, a három mezőcsáti óvoda integrálása után az összevont intézmény vezetője lett. Az évek során az óvoda szerkezete mindig változott, összevonások és szétválasztások követték egymást. Később integrálták az ÁMK-ba, melynek most is tagja. Tizenkilenc évig volt az általános iskolai alapítvány kuratóriumának tagja. Az óvoda alapítványának alapítója, mely mintegy tizenöt éve működik. Sajnos a demográfiai helyzet az országos átlaghoz hasonló Mezőcsáton is, itt is csökkent a gyermekek létszáma. Ma százharmincas az összlétszám, míg amikor kezdett, csak a Bacsó Béla úti óvodában volt ennyi gyerek. Az egész élete gyakorlatilag az óvodáról szól, az ottani ügyes-bajos dolgok kitöltik munkaóráit és gyakran szabad­idejét is. „Az ember számára az a legfontosabb, hogy tudja, érezze, szükség van rá.” Jan Carlson szép gondolata fejezi ki számomra azt az indíttatást, mely továbbra is a vezetői feladatok végzésére ösztönöz – vallja Erőssné Király Ildikó.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában