Helyi közélet

2015.11.07. 18:24

Virtuális hídépítők a gimiből és az egyetemről

Borsod-Abaúj-Zemplén - A sodronykötelek mindenütt ott vannak az életünkben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A sodronykötelek mindenütt ott vannak az életünkben.A lifteket húzzák fel, daruk működnek vele de az autóinkban is található belőlük. Magyarország és ezen belül is Miskolc ismert sodronyköteleiről a külpiacokon és itthon is, ami elsősorban a dr. Barkóczi István által alapított cégeknek köszönhető. A legújabb, az Észak-Ferr 2010-ben alakult és fő tevékenysége a kötél és emeléstechnikai eszközök gyártása, forgalmazása amivel a hazai piacon meghatározó részesedésre tettek szert.

Szakemberek tanácskoztak

Dr. Barkóczi István szerint komoly gond, hogy a sodronykötelek fejlesztésében, tervezésében az utóbbi időben a hajdan erős hazai műszaki, mérnöki, oktatási háttér meg­g­yengült, egyre kevesebben foglalkoznak mélységében is ezzel a témával. Ezért most első lépésként konferenciát rendeztek Miskolcon, a City hotelben a sodronykötél- és emeléstechnikáról. A konferencián a szakemberek a különféle vizsgálati módszerekről beszélgettek, egy német vendég, Lux Cristoph részvételével, aki a speciális ipari alkalmazásokról tartott prezentációt.

A legérdekesebb annak a számítógépes programnak a bemutatása volt, amellyel gimnazisták és egyetemisták hidakat tervezhetnek játékos, de egyben abszolút komoly módon. A programot a Miskolci Egyetemen dolgozták ki, immáron több mint egy évtizede, és a mai változata térhatású és mozgóképekben mutatja be ahogy a megadott adatoknak megfelelően összerakott híd vajon összeomlik e, amikor átpöfög rajta a szerelvény vagy nem.

A Pontifex – ez a program neve – nagyon jó példa arra, hogyan lehet a fiatalok számára vonzóvá tenni a mérnöki pályát egy teljesen más nyelven szólva egy összetett mérnöki tudományról. Ezért is támogatja ezt díjakkal az Észak-Ferr, hogy legyen mérnöki utánpótlás.

Dr. Barkóczi István hangsúlyozta, hogy nagy jövő ígérkezik a cégekhez kitelepített akkreditált laboroknak, kísérleti műhelyeknek, ahol az egyetemi szakemberek és oktatók együtt dolgozhatnak az ipari szakemberekkel. Ez az innováció egyik alapja az Észak-Ferrnél is. Egy régebbi interjúban így fogalmazott: „Van egy kedvenc idézetem Gábor Dénestől, ami valahogy így hangzik: Sikeres innovációnak csak az a kutatás-fejlesztési eredmény tekinthető, amely megvalósul és hasznot hajt a megvalósító és a felhasználó részére is. Az innováció jó befektetés, amennyiben hasznot hajt. Ez minden cég piaci érdeke. Nemrégiben olvastam egy felmérést, amely szerint tíz magyar vállalkozásból azt a kettőt-hármat nem érintik a válság, a recesszió hatásai, amelyek innovatívak, és fejlesztenek, szemben a nem innovatívak 60–70 százalékos arányával. Szerencsére az Észak-Ferr is a 30 százalékban van.”

ÉM-KL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában