Helyi közélet

2015.11.19. 16:27

TOP 100 - Olasz András: Tanítani kell az adózás jelentőségét

Miskolc - A TOP 100-as kiadványt a NAV Észak-magyarországi Regionális Főigazgatósága gazdasági elemzésekkel segíti.

Miskolc - A TOP 100-as kiadványt a NAV Észak-magyarországi Regionális Főigazgatósága gazdasági elemzésekkel segíti. Mint dr. Olasz András, a NAV megyei adóigazgatóságának vezetője fogalmazott: a vállalkozások és az adóhivatal találkozása nem mindig örömteli, de egy ilyen rendezvénnyel is szeretnék ezt oldani.

Nőttek a bevételek

Az igazgató az idei év első tíz hónapjának adóbevételi adatait ismertette: eddig 226 milliárd forintot fizettek be a vállalkozások, ez év végére meghaladhatja a 270 milliárdot. Kiemelte, ezek a számok tavalyhoz képest 32 százalékos növekedést mutatnak, 2011-hez képest pedig 77 százalékos növekedést, ami rendkívül jelentős. Az igazgató így fogalmazott: „A TOP 100-as vállalkozások büszkék lehetnek, hogy ily mértékben hozzájárulnak a közterhekhez”.

Dr. Olasz András előadásából kiderült, tavalyhoz képest főképp az áfa tekintetében nőttek a bevételek. Örömte­linek nevezte, hogy 2014-ben kis- és középvállalkozások is ki tudtak lépni a korábbi stagnálásból, és növekményt tudhattak magukénak.

„Fontos a foglalkoztatás kérdése, tavalyhoz képest itt is sikerült növekedést elérni, főként a kkv-szektorban. Ez azért újszerű, mert korábban a nagyvállalati kör mozgatta a foglalkoztatási adatokat, most ez megfordult” – fogalmazott.

Átlátható legyen a munka

Szó esett a családi adókedvezmény jelentőségéről is: megyénkben 45 milliárd forintot nem kellett eddig megfizetni ennek köszönhetően. Olasz András kiemelte azt is, törekednek arra, hogy munkájuk átlátható legyen, és segítsék partnereiket.

„Az adóhatóságnak nem a jogkövetés kikényszerítése a célja, hanem, hogy támogassa a vállalkozásokat a jogkövetésben. Ehhez fontos, hogy az adózók megismerjék működésünket, céljainkat, ami személyes kapcsolattal érhető el. Éppen ezért kiemelt partnereink a kamarák és az egyetem is. Az adózási kultúra javítása nehéz, de széles körben próbáljuk a fiatalságot oktatni arra, mi az adózás jelentősége. Nem pusztán pénzügyi ismereteket adunk át, törekszünk arra, hogy a közösségi tudat, szolidaritás rögzüljön bennük” – fogalmazott dr. Olasz András. Hozzátette: ahol elburjánzik a jogsértés, ott komplett ágazatok kerülhetnek veszélybe.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában