Helyi közélet

2015.11.03. 09:55

Száznál több étel sült a tárcsákon Bogácson

Bogács - Erős volt a mezőny a Tárcsás Ételek Fesztiválján, amelynek fődíját otthon tartották a bogácsiak.

Bogács - Erős volt a mezőny a Tárcsás Ételek Fesztiválján, amelynek fődíját otthon tartották a bogácsiak.

Százhúszféle étel készült a nemrégiben megrendezett Tárcsás Ételek Fesztiválján, Bogácson. Az idei, ötödik rendezvényre 36 csapat nevezett, s kegyeibe is fogadta a résztvevőket az időjárás, hiszen ragyogó napsütésben hódolhattak szenvedélyüknek a szabadtűzi sütés-főzés szerelmesei.

A rendezvényen reggel kilenckor szálltak föl az első füstcsíkok (meg gyújtották be a gázrózsákat), délelőtt 11 órakor pedig betöltötte a teret az ételek ínycsiklandó illata. Nehéz dolga volt tehát a zsűrinek, hogy a számtalan finom étel közül kiválassza a legjobbat.

Egzotikusat

A Hódmezővásárhelyről érkezett Haspárti Team például egzotikus apróhúst készített.

– Ennek az alapja most csirkemellfilé pácolva, tárcsán sütve. Ananászos édeshagymát, kivit és egyéb egzotikus zöldségeket, gyümölcsöket párolunk össze, majd ezt a hússal összesütjük. Készül még mézes-chilis minirépa, illetve ebben az örökölt agyagedényben kappancomb sül fehérborosan – emelte föl a fedőt Bihacsy László, aki immár tizenöt éve járja az ország és Európa főzőversenyeit, szabadtűzi lovag és a szabadtűzi sütés-főzés mestere.

Mint mondta, a csapat nyolc tagból áll, s általában öten-hatan utaznak. Évek óta járnak Tardra és Bogácsra is, szeretik a falut és a fürdőjét, mint mondja, vendégszeretők az emberek, és kényelmes, hogy nincs nagy nyüzsgés, mint a nagyvárosokban. A mostani versenyen egyébként különdíjat hozott nekik a végeredmény.

Az Ínyencklub Cserépfalu sátrában szarvasbélszín készült Rossini módra. A tárcsán megsütött bélszínre – mivel libamájat nem kaptak – puly­kamáj, illetve gombafej került natúron sütve, áthúzva Madeira mártással, illetve szarvasgomba. Ez kenyér­krutonra kerül és flambírozott zöldséggel tálaljuk, mondta a csapat főszakácsa, Sidó Béla.

Ő sem ma kezdte a szakmát, hiszen a klubbal több versenyen nyertek már az alakulás óta eltelt tizenegy év alatt.

A kétszeres címvédő Bogácsi Thermálfürdő Kft. nem aprózta el a dolgokat, hiszen ötféle étel is sült-főtt a szabadtéri konyhán, sokan forgolódtak a tárcsák és az üst körül. Utóbbiban bogácsi lagziskáposzta főtt.

– Ezenkívül készülnek hústekercsek nyárson sütve, tárcsán sült káposzta csülökkel és babbal. Két különlegességünk a kismalac a szilvafán, valamint a csirkemáj római köménnyel, mentás lepényben tálalva. Az első tárcsán készül a göngyölt hús aszalt szilvával, csülökkel és póréhagymával töltve, ezt egészben sütjük. A másodiknál a csirkemájat befűszerezzük római köménnyel, Cayenne-­borssal, színes paprikával, majoránnával, őrölt borssal.

A tárcsán hirtelen megsütjük, majd a közben elkészített sima lisztből, olívaolajjal készült lepényeket megkenjük joghurtos-mentás öntettel, beletesszük a májat és felgöngyöljük – magyarázta Majnár Ferencné, a csapat szóvivője. A köret párolt zöldség. A fesztivál felhozatala azonban annyira erős volt, hogy a kétszeres fődíjas ezúttal a harmadik helyet szerezte meg ezzel a menüsorral.

A rendezvényre rengetegen látogattak ki, sokan voltak kíváncsiak Németh József mesterszakács bemutatójára, de voltak szabadidős kézműves programok gyerekeknek, s lehetett ismerkedni a honfoglalás-kori hagyományokkal, fegyverekkel. A délutánt színesítette Pankotai István néptáncbemutatója, valamint a Boldizsár Lovastanya ugró karüsszelje.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában