Helyi közélet

2015.11.29. 10:26

„Nem mindegy, hányan vagyunk, hányan leszünk”

Miskolc - „Nem engedhetjük meg magunknak a nemzetközi migrációs ügy terheinek vállalását.”

Miskolc - „Nem engedhetjük meg magunknak a nemzetközi migrációs ügy terheinek vállalását.”

Az „Idők jelei” című vitaanyagot bemutató kerekasztal-beszélgetésen, az Avasi Gimnázium színháztermében jelen volt Balog Zoltán miniszter is.

Többek között az oktatás, a köznevelés milyenségén, minőségén is múlik a magyarság jövője. Jelenleg a reprodukciós képességünk 1,2 százalékos. Sorskérdés, lesznek-e magyarok 50–100 esztendő múlva a Kárpát-medencében.

Hogyan értelmezzük a keresztény felebaráti szeretetet? Az iskolákban a hit- és erkölcstant többen választják ma már, mint az etikát. A családok adókedvezménye két esztendő alatt egyenként csaknem egymillió forinttal nőtt. Szerényen, de folyamatosan emelkedik a házasodási kedvünk.

Sokan nem értik

Többek között ezekről is szó volt csütörtökön az „Idők jelei” című vitaanyagot bemutató kerekasztal-beszélgetésen, az Avasi Gimnázium színháztermében. A házigazda dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntötte az előadókat, Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, Osztie Zoltán atyát és Záborszky Kálmán karnagyot.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre jegyzi a dokumentumot. Országjárás keretében most először Miskolcon szervezték meg a kiadvány megvitatását.

Balog Zoltán miniszter hozzászólásában többek között fájónak és bántónak nevezte, hogy időnként saját soraikban sem értik meg a kormányzati intézkedések lényegét, nem értékelik a költségvetési fegyelem eredményeit, az infláció felszámolását, a politikai stabilitást. Adatok is elhangzottak. Például 25 esztendeje éppen 25 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, most először ez kilenc százalékkal nőtt.

Nem csak a pénzen múlik

A miniszter szerint senki nem hiheti, hogy ez pusztán a havi ötezer forintos állami támogatásnak köszönhető, amit a családok két évig az első gyermek megszületéséig kaphatnak, majd a második utód után már megduplázzák a juttatást. „Megmaradásunkhoz, nemzeti fennmaradásunkhoz a születési rátát legalább 2,4 százalékosra kell emelnünk” – hangsúlyozta.

Balog Zoltán nem kertelt, amikor a migrációról szólva kihangsúlyozta: „Nem engedhetjük meg magunknak a nemzetközi migrációs ügy terheinek vállalását. A keresztény felebaráti szeretet szellemében is rangsorolnunk kell a kötelességeinket. Magyarországon sajnos még mindig van annyi segítségre szoruló honfitársunk, akik mindig is elsőbbséget élveznek majd” – mondta.

Magyarok is jöhetnek

Elhangzott, mostanában a romák felzárkóztatására érkező uniós támogatást címkézik, mellé írják, roma és migrációs integrációs célra. A kormány kvótaügyben az ezzel kapcsolatos konzultációk és az immár csaknem egymillió írásban is tiltakozó polgár véleményének megfelelően nem enged az uniós nyomásnak.

Keleti határaink mentén viszont százezer számra élnek magyar ajkú honfitársaink meglehetősen bizonytalan körülmények között. Ha Ukrajnában nő a politikai feszültség, az ottaniak elől viszont nem zárhatjuk le a határainkat. A magyar kormány nemzetpolitikája nem csak felelősségteljes, de előrelátó is – jelentette ki Balog Zoltán.

A miniszter itt jelentette be, a Bartók operafesztivál jövőre kiemelt támogatást kap, 300 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában