Helyi közélet

2015.11.11. 11:52

Mintaértékű komposztáló Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Európai uniós támogatással épült mintaértékű szennyvíz­iszap-komposztálót avattak Kazincbarcikán.

Kazincbarcika - Európai uniós támogatással épült mintaértékű szennyvíz­iszap-komposztálót avattak Kazincbarcikán.Az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program támogatásával valósult meg a térség első szennyvíziszap komposztálója, amely bevizsgált, mezőgazdaságban termésnövelő anyagként, korlátozás nélkül felhasználható terméket állít elő. 2015 decemberétől az Európai Unió KEOP program támogatásával az ÉRV Zrt. a műtrágya kiváltására, mezőgazdasági felhasználásra alkalmas Biomass Super ÉRV Komposztot termel a Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló.

Sok szempontból fontos

Megnyitójában Molnár Attila, az ÉRV Zrt. műszaki igazgatója a projekt fontosságát gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt méltatta. Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte: „Különösen fontos, hogy a falvaink és városaink modernizációja prioritásként jelenjen meg az önkormányzatok életében, ezeknél a folyamatoknál pedig egyre jobban figyelembe kell vennünk a természetvédelmi tényezőket is”.

Verebi Anikó projekttanácsadó részletesen ismertette a projekt indulása óta eltelt idő eseményeit. A hálózatokba kapcsolt fogyasztók számával egyenes arányban nő a kibocsátott és a tisztító telepeken kezelt szennyvíz és ezzel együtt a szennyvíziszap mennyisége is. Az ÉRV Zrt. megvizsgálta, hogy a felhalmozódott szenny­víziszapot milyen módon tudja másodnyersanyagként hasznosítani, hiszen a megfelelően kezelt kommunális szennyvíziszap kiváló hasznosítási paraméterekkel rendelkezik. Az ÉRV Zrt. az üzemeltetési területén található kazincbarcikai, putnoki, bélapátfalvai, szilvás­váradi, mónosbéli és sajószentpéteri szennyvízelvezetési agglomerációkon keletkező szennyvíziszap hasznosítására a Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló megvalósítását választotta.

A projekt megvalósítása során beszerezték azokat a gépeket, eszközöket is, amelyek az alapanyag beérkezését követően a felhasználási helyig biztosítják a gépi anyagmozgatást, komposztálást, illetve a termék elhelyezését a mezőgazdasági területeken. Hudák József divízióvezető működés közben mutatta be a projektzáró ünnepség során a berendezéseket.

ÉM


Tények

A szennyvíziszap remek komposzt­alapanyag, a magas nitrogén és foszfor tartalom miatt kedvező a mező­gazdaságban való felhasználásra. A mikrobiológiai irányítású aerob komposztálási technológia használatának legfontosabb eredménye a hulladékstátusz megszűnése.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában