Helyi közélet

2015.11.21. 12:51

Látogatás a „terror fővárosában”

Brüsszel - Bombát szimatolt egy autónál a rendőrkutya és el is fogták a gépkocsi tulajdonosát.

Brüsszel - Bombát szimatolt egy autónál a rendőrkutya és el is fogták a gépkocsi tulajdonosát.

- Üdvözlöm önöket a „terror fővárosában” - köszöntötte Szájer József európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke magyar újságírókból álló delegációnkat Brüsszelben az Európai Parlamentben, utalva az aktuális hírlapok szalagcímeire. Megnyugtatásul hozzátette: történjen bármi is, ebből az épületből nem tudnak egykönnyen kijutni. Már megérkezésünkkor konstatáltuk a biztonsági intézkedések szigorodását,a Charleroi reptéren minden bejelentés nélkül visszaállította Belgium a határellenőrzést.

Liza mindössze két hónapja tölti gyakorlatát a parlament kötelékében, de jól felkészült a lehetséges veszélyeket illetően. Molenbeek a leghírhedtebb negyed a város északi részén található, az egykor „kis Manchester”-nek nevezett terület mára elszegényedett a különféle merényletekhez köthetően kerül a híradások központjába - ismerteti. Nem tanácsos egyedül, főként nőként az önálló „közigazgatással” rendelkező negyedbe menni - teszi hozzá. Legutóbb már az ott lakók kérték a hatóságok segítségét a különösen a templomok környékén agresszíven agitáló iszlamisták ellen - meséli Liza.

Sötét foltok

Nem egyedüli helyszín a belga fővárosban Molenbeek, ahová nem ajánlott még fényes nappal sem belépni. Péter, aki már hét éve dolgozik a parlamentben több kerületet is említ. Útbaigazításánál kiemeli a központtól néhány utcányira elhelyezkedő területet - inkább kitérőt javasol abban az irányban. Az Európai Parlament előtt gépfegyveres őrök állnak, a bejutást azonban csak némi okmányellenőrzés és az átvilágító kapukon áthaladás nehezíti. Az itt dolgozók ellenőrzését is szigorították, míg korábban a belépő kártya felmutatásával áthaladhattak, most szúrópróbaszerűen az autókat is megnézik - tájékoztat kísérőm. Amiben érzékelhető az óvatosság, az az idelátogatók megváltozott attitűdje, egy iskolás csoport éppen most mondta le régen tervezett látogatását - meséli Péter. Egyébként a parlament területén nem volt még szerencsére komolyabb támadás, kétszer ugyan már kirabolták a helyi postát, de hathatós intézkedést hoztak - megszüntették az objektumot.

Ottjártunkkor sem telt eseménytelenül a nap, két utcával arrébb egy forgalmas csomópontnál lezárásra lettünk figyelmesek, bombát szimatolt egy autónál a rendőrkutya és el is fogták a gépkocsi tulajdonosát. Hazafelé már cseppet sem lepődtünk meg, hogy egy fokozattal emelték - II-re - a repülőtéri biztonsági szintet.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában