Helyi közélet

2015.11.06. 08:44

Bódva-völgyi „kincsestár” Edelényben

Edelény - A Bódva-völgy Cserehát Tájegységi értéktár jelenleg 26 értéket számlál.

Edelény - A Bódva-völgy Cserehát Tájegységi értéktár jelenleg 26 értéket számlál.

A Bódva-völgy Cserehát Tájegységi Értéktár Bizottság legutóbbi rendezvénye több mint 80 látogatót vonzott nemrégiben az Edelényi Kastélysziget dísztermébe. A konferencia célja volt, hogy bemutassa, ez a vidék számos természeti, kulturális és más értékben gazdag, amire az ott élők büszkék lehetnek.

A martonyi kolostorrom, a Rakaca-víztározó, a Galyaság, a borsodi földvár, Árpád-kori templomok, a Halotti beszéd és könyörgés, a tornanádaskai arborétum, Hidvégardó orsós településközpontja, a szendrői „vándorló várak”, az Edelényi Kastélysziget, Kalász László költészete, a tájegység népdalkultúrája: megannyi példa, amely e vidék gazdagságát reprezentálja.

Szoros együttműködés kell

A programban Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a hungarikum törvényről tájékoztatta a közönséget, és elmondta, a térség kiaknázatlan adottságait a gazdaságfejlesztés szolgálatába kell állítani a jövőben.

Loj Balázs, Edelény alpolgármestere a konferenciának helyet adó kastély turisztikai vonzerejét méltatta, és szorosabb együttműködésre biztatta a környékbeli településeket, a helyi vállalkozókat.

Matusz Tamás, Hidvégardó polgármestere a projektgazda szerepében szólalt fel, ugyanis a község által vezetett, 12 településből álló konzorcium nyerte a Herman Ottó Intézet által támogatott, a Bódva-völgy – Cserehát Tájegységi Értéktár létrehozásáról szóló pályázatot.

Az egyes értékek képviselőinek szóló okleveleket ezt követően Szakáli István Loránd és Laki-Lukács László, a Bódva-völgy – Cserehát Tájegységi Értéktár Bizottság elnöke adta át, ezzel ismerve el értékteremtő és megtartó munkájukat.

A rendezvény keretében mutatták be a Gömörország című lap 2015/3-as számát, amely tartalmazza a BOCS Mozgalom januári, a Bódva-völgy irodalmi hagyományait tárgyaló konferenciáján elhangzott előadások nagy részét.

A folyóirat tartalmát dr. B. Kovács István, a Gömörország főszerkesztője és dr. Bodnár Mónika, a jelenlegi szám szerkesztője ismertette.

A rendezvényen fellépett a hidvégardói Őszirózsák Népdalkör három – Béres János gyűjtéséből származó – Bódva-völgyi népdallal. Kalász László egyik versét Gyalai Zsófia tolmácsolta, majd a Szendrőládi Cursillós Közösség magával ragadó produkciója zárta a műsort.

- ÉM-PA -

 


Folyamatos értékgyűjtés

Az eddig bekerült értékeket bemutató fotókiállításon Laki-Lukács Boldizsár és Mészáros Csaba munkáit tekinthette meg a közönség a kastély kávézójában. A tárlatot Rőczei Norbert, a BOCS Mozgalom elindítója nyitotta meg, összegezve a projekt eredményeit. Az egyes értékeket Jósvay István, a Tájegységi Értéktár Bizottság alelnöke mutatta be az érdeklődőknek, tudatosítva bennük, mennyi értéket rejt e vidék. A Bódva-völgy Cserehát Tájegységi értéktár jelenleg 26 értéket számlál. A lista nem végleges, hiszen az értékgyűjtés folyamatosan zajlik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában