Helyi közélet

2015.11.16. 10:38

A hagyományos fajtákért Mezőkeresztesen

Mezőkeresztes - Immár újra terjesztik a tájra jellemző gyümölcsöket.

Mezőkeresztes - Immár újra terjesztik a tájra jellemző gyümölcsöket.A dél-borsodi mezőségen is egyre kevesebben foglalkoznak az otthoni kiskertekben is gyümölcstermesztéssel, s ezzel együtt eltűnnek a tájfajták is. Ezt a folyamatot szeretné megállítani a Bese Természetvédelmi Egyesület, amely a közelmúltban első alkalommal rendezte meg a Mezőségi Gyümölcsfesztivált.

Felkarolták

Az akciót felkarolta a mezőkeresztesi önkormányzat is, hiszen Majoros János polgármester is kitért arra: Mezőkeresztesen is egyre kevesebben foglalkoznak zártkertek, de háztáji kertjeik megművelésével. Az is egyre ritkább, hogy gyümölcsfákkal foglalkozzanak az emberek, akár kedvtelésből, saját maguknak termesztve a gyümölcsöt. Az önkormányzat próbál ezzel ellentétes utat járni, a mezőgazdasági közmunkaprogramban például két hektár diójuk van, s a városban 33 szilvafát is ültettek már.

A Bese Természetvédelmi Egyesület 2012-ben indította el a Fenntartható Dél-Borsod programot, amelynek fő célja, hogy megőrizzék a helyi fajtákat, tájfajtákat.

– A gyümölcsprogramot választottuk, ehhez először feltérképeztük a termőterületet – mondta Török Hunor, az egyesület elnöke. – Zártkerteket, kiskerteket jártunk be, valamint a Tisza melletti ártéri gyümölcsösöket. Sajnos egyes fajtákból már csak néhány egyed található, több fajta, amelyekről irodalmi adatok voltak a környéken, pedig már ki is pusztult. Ezeket a fajtákat próbáljuk megmenteni, megőrizni a fákat, szaporítani őket, a csemetéket pedig visszajuttatni az emberekhez. A programban már ehhez a lépcsőfokhoz értünk, hiszen a fajtagyűjtemény kialakítása megtörtént. Együttműködünk a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, a hozzájuk tartozó, Tiszabábolna melletti Szili-erdőben van egy kis terület, ahol a csemetekertben próbáljuk megmenteni, szaporítani a hagyományos fajtákat. Ezeket aztán igyekszünk visszajuttatni köztermesztésbe, kertekbe. A mostani fesztiválon például meg lehetett kóstolni a terméseket, ha valakinek ízlett, annak fákat is adtunk.

Török Hunor hozzátette: ez volt az első fesztivál, remélik, jövőre is megkapják a helyszínt és akár térségivé is válhat a rendezvény.

Hetven lekvár versengett

A Művelődési Házban tartott fesztiválon voltak gyerekprogramok, de bemutatták termékeiket a környékbeli kézművesek, kistermelők is. Előadásokon mutatták be a programot, népszerűsítették a fajtákat, melyik miért jó, s hogyan kell gondoskodni róla. A hallgatók komplett kertészeti oktatást is kaptak a gyümölcsfákról. Ezen kívül volt lekvár- és pálinkaverseny is, több tucat mintát kóstolhatott a zsűri.

Ezután szórakoztató programokkal, mesejátékkal várták a közönséget, fellépett a Mezőcsáti Népi Együttes, s volt táncház is a Parapács Zenekarral. Nyílt egy fotókiállítás is, Pap István a térség színeit, táncait mutatta be képein.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában