Helyi közélet

2015.10.15. 15:49

Szuperszámítógépben is jók a miskolci egyetemisták

Miskolc - Miskolci egyetemisták is részt vettek a nemzetközi szuper­számítógépes versenyen Kínában.

Miskolc - Miskolci egyetemisták is részt vettek a nemzetközi szuper­számítógépes versenyen Kínában.Nemcsak részt vettek, de 162 csapatból a legjobb 16 közé kerültek. Olyan mezőnybe, mint például Oroszország, Amerika, Szin­gapúr, Thaiföld. A szuperszámítógépes világversenyről Klusóczki Dávid, a Miskolci Egyetem informatikusa számolt be szerdán a Miskolcon megrendezett kétnapos Regionális Informatikai Konferencia (REGINA) keretében.

Klusóczki Dávid leegyszerűsítve ismertette, hogyan is kell elképzelni egy szuperszámítógépet: „Olyan, mintha sok otthoni számítógépet egymásra kötnénk. Ezeket nagy számításigényű feladatok megoldására használják – például a csillagászatban, vagy mondjuk a Google-autóknál is –, hiszen ezen műveletek elvégzése laptopon több évtizedet venne igénybe”.

A Miskolci Egyetemről egy tanár és öt diák ment Kínába az egyhetes versenyre. „Szervereket kaptunk, ezeket kellett összerakni, valamint csillagászati programot kellett fejleszteni, majd tudományos számításokat végző alkalmazásokat kellett elkészíteni. Éjjel-nappal, szinte megállás nélkül dolgoztunk a feladatokon” – mesélte az informatikus.

A hazai és a kínai viszonyok közti különbséget érzékeltetve Klusóczki Dávid elmondta: „Az ottani egyetemen található a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, amely 4000 négyzetméternyi területen helyezkedik el. A diákok csak gondolnak egyet és átmennek programozni. Azaz, míg ők mindennap használják, mi kimondottan erre a versenyre készítettük”.

Innováció

A REGINA konferencián Tajthy Krisztina, az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter igazgatója is tartott előadást arról, milyen szerepet vállalnak az innovációban. Hangsúlyozta, hogy hazánkban 34 akkreditált klaszter van, régiónkban pedig csak háromnak – köztük az informatikainak – sikerült megszereznie ezt a minősítést.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában