Helyi közélet

2015.10.17. 13:02

Langerné Victor Katalin: szükség van cigány értelmiségre

Miskolc - Szükség van cigány értelmiségre, a szakkollégiumban olyan roma elit nevelődik ki, amely büszke arra, hogy magyar, és büszként vállalja cigány származását is - mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szombaton Miskolcon.

Miskolc - Szükség van cigány értelmiségre, a szakkollégiumban olyan roma elit nevelődik ki, amely büszke arra, hogy magyar, és büszként vállalja cigány származását is - mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szombaton Miskolcon.A politikus a miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium cigány szakkollégiuma konferenciáján úgy fogalmazott: a szakkollégiumokban szerzett tudással együtt a diákok azt is elsajátítják, hogy miként tudják felhasználni ismereteiket a saját közösségükért.

Az egyetemekre, főiskolákra járó szakkollégisták - akik közül nagyon sokan cigánytelepekről indultak - "sokkal többet dolgoznak, mint egy átlag egyetemista" - mondta Langerné Victor Katalin, hozzátéve, a tanulás mellett közösségi munkában és tudományos kutatásban is részt kell venniük. "Sok feladatot bízunk rájuk, ugyanakkor nagyon sokat segítünk nekik" - jegyezte meg.

A 2012-ben elindított Út a diplomához program eddigi eredményéről szólva a helyettes államtitkár azt mondta: az elmúlt évben több mint kilencszáz egyetemista, főiskolás részesült ösztöndíjban, vagy kapott költségtámogatást.

Hozzátette: szakaszos az elbírálás, így még ebben az évben is lehet erre pályázni.

A magyarországi történelmi egyházak 2011-ben írtak alá megállapodást a kormánnyal a roma szakkollégiumi hálózat létrehozásáról. Budapesten a jezsuiták, Debrecenben a reformátusok, Miskolcon a görögkatolikusok, Nyíregyházán az evangélikusok működtetnek roma szakkollégiumokat.

A Görögkatolikus Cigány Szakkollégium olyan hallgatók egyetemi tanulmányait segíti, akik nyitottak a fontos társadalmi kérdések iránt, fogékonyak a cigányságot érintő problémákra, a jövőben felelős értelmiségiként készek tenni a cigányság felemelkedéséért és a cigány-magyar együttélésért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában