Helyi közélet

2015.10.04. 18:03

Küldjön hírt - Hekese-Nekézseny

Ózd - "Az Ózdi Arvisura Társaság elnökétől Bárdos István ny. kohómérnöktől a napokban kaptam az alábbi írást" - írja ózdi olvasónk, Kerékgyártó Mihály.

Ózd - "Az Ózdi Arvisura Társaság elnökétől Bárdos István ny. kohómérnöktől a napokban kaptam az alábbi írást" - írja ózdi olvasónk, Kerékgyártó Mihály.

Részlet a 269. Arvisurából:

A 4470. medvetoros évben Deédes 15. születésnapján megnyerte a nagy-süánt. Deédes a győzelemmel járó fővezéri tisztet átengedte a második helyezett unoka bátyjának, Attilának, magának azt kérte, hogy három férjet választhasson.

Az Ordosz feletti Pusztaszeren Deédes három férjet választott. Az első a Széki- hun Maros volt, igen kemény barna legény. másik a szőke magyari Eszék volt, míg harmadik gyerekkori szerelme, Nekese, a víg kedélyű és okos fegyverkovács, úz sámán.

A 24 hun-törzsszövetség Buda fősámán és Attila fővezér irányításával indult meg, hogy a birodalom határát kiterjesszék a keleti nagyvízig.

Deédes és három tyumenje a 4475. medvetoros évben (kr.u.435) érkezett meg a kárpát medencébe az új Pusztaszerre. Az öregek tanácsa határozata szerint a három férjnek egy-egy napi járóföldre kellett letelepedni. Maros a marúzokkal az Úz völgyétől Marosszékig, Eszék a daraúzokkal Dunna-ózdintól Eszékvárig, Nekese fegyverkovács tyumenje-a Palócok- Sajó- ordosztól Tiszavárkonyig telepedett le.

Nekese vitézei kilenc úz községben telepedtek meg: Ózd, Várkony, Hangony, Center, Putnok, Velezd, Daróc, Deédes és Mogyorósd. Vasforraló településeik voltak. Dernőn, Rozsnyón, Rőcén, Gerlicén és Vasváron. Maga Nekese is foglalkozott vasműveléssel a róla elnevezett Nekesén.

A 4548. Medvetoros évben, 96 éves korában meghalt Nekese. Szívét a bálvány alatti kis faluba vitték, amit azóta is Nekesének hívnak. A monda szerint virágok nőttek belőle, mely virágok magvai beborították a szent helyet és gyógyulást nyújtottak a betegeknek.

A Nekeséről szóló Arvisurát Szanka írta meg a 4558. medvetoros évben.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában