Helyi közélet

2015.10.21. 19:15

Törökméz

<em>Szeretjük a törököket, dacára annak, hogy százötven évig uralkodtak Magyarországon. Talán ezért is figyeljük megkülönböztetett érdeklődéssel a harcot, amit az unióval folytatnak</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete</strong>.

Szeretjük a törököket, dacára annak, hogy százötven évig uralkodtak Magyarországon. Talán ezért is figyeljük megkülönböztetett érdeklődéssel a harcot, amit az unióval folytatnak. Kolodzey Tamás jegyzete.Mivel a kontinens vezető politikusai rájöttek arra, hogy a menekültválság nem oldható meg az európai-ázsiai állam hathatós támogatása nélkül, a „félholdasok” alkupozícióba kerültek. Köztudott, hogy a migránsok javarészt a török táborokból indulnak a nyugat felé, ezért az EU korifeusai most Ankara felé kacsintanak. Arról győzködik a török államfőt, hogy tartsák maguknál a néhány millió szír, iraki és afgán polgárt. A boltra hajlanak is a dél-keletiek, a számlát azonban benyújtották.

A „nagy bazárban” most folyik az alku. Brüsszel hárommilliárd eurót kínált a táborok fenntartására, vagyis a fékek behúzására, a törökök azonban ennek a többszörösét kérik és alighanem meg is kapják. Ezzel persze nem lesznek elégedettek, sokkal többet akarnak: egyre erőteljesebben követelik az uniós tagságot és a vízumkötelezettség teljes megszüntetését. A háttérben folynak a tárgyalások, s ezek a pénz mellett a schengeni övezet esetleges kitolásáról is szólnak. Európa ettől persze nagyon fél, mégsem kétséges, hogy el kell fogyasztania a Recep Tayyip Erdogan elnök által felkínált törökmézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában