Helyi közélet

2015.10.29. 16:52

A kotta kész

<em>Mindenkinek jó, ráadásul pénzbe sem kerül, mi az? A választ a Szimbiózis Alapítvány elnökétől hallottuk, aki egy mutatós kiadványt is közreadott a megoldásról, azaz a szociális farmok létrehozásának szakmapolitikai javaslatáról. Kidolgozásában különféle szakterületek, egyetemek prominensei vettek részt</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Mindenkinek jó, ráadásul pénzbe sem kerül, mi az? A választ a Szimbiózis Alapítvány elnökétől hallottuk, aki egy mutatós kiadványt is közreadott a megoldásról, azaz a szociális farmok létrehozásának szakmapolitikai javaslatáról. Kidolgozásában különféle szakterületek, egyetemek prominensei vettek részt. Szalóczi Katalin jegyzete.

A szociális farmok elterjedésének jószerivel csupa előnyéről olvashatunk benne. Többek között nő a vidék megtartóereje, csökken a munkanélküliség… Számos egyéni gazdának is megoldást jelenthet (a megélhetést), ha lehetősége nyílik néhány ember szociális foglalkoztatására. S mit orvosolhatna még néhány jogszabály-módosítás? Azt a jelenlegi helyzetet is, hogy ha az önkormányzatok a közfoglalkoztatottak bevonásával mezőgazdasági terméket állítanak elő, csak mezőgazdasági cég létrehozásával vihetik be saját intézményeikbe, másként a termékeket nem tudják értékesíteni. De jelenleg nem termelhet felhasználásra és eladásra egy szociális intézmény sem. A sok jó helyi kezdeményezésnek épp a jogi helyzet hiánya miatt nincs jövőképe.

S hogy miért kell Magyarországon kitalálni, ami számos országban már jól működik? Vélhetően nem jutott a döntéshozók eszébe. Na, majd most! A kotta kész, csak le kell zongorázni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában