Helyi közélet

2015.10.22. 13:31

Járvány Miskolcon? - Hányás, hasmenés, torokfájás

Miskolc - A Borsod Online olvasója és az Észak-Magyarország egy régi előfizetője jelezte, hogy több diósgyőri óvodában hiányzik a csoportok fele, a gyermekek között terjed, hányással, hasmenéssel, torokfájással járó vírusfertőzés, amely egyébként a felnőtteket is képes "kiütni".

Miskolc - A Borsod Online olvasója és az Észak-Magyarország egy régi előfizetője jelezte, hogy több diósgyőri óvodában hiányzik a csoportok fele, a gyermekek között terjed, hányással, hasmenéssel, torokfájással járó vírusfertőzés, amely egyébként a felnőtteket is képes "kiütni". Mint olvasónk írja, náluk is végigment az egész családon a betegség. Szeretné, ha írnánk erről, hátha akkor körültekintőbbek, felkészültebbek lennének az emberek.

Őszönként

- Amikor bejön az őszi idő, rendszeresen felüti a fejét egy-egy vírusfertőzés, amely egy-egy közösségen végigvonul, de korántsem jelentenek olyan komoly betegséget, mint például a kanyaró. Ez a mostani kellemetlen, ám többnyire enyhe lefolyású, most nálunk inkább a 14-15 éves korosztályból jelentkeznek a legtöbben hányással, hasmenéssel. E korcsoportból az elmúlt héten két diákot kellett kórházba utalni - tájékoztatott az egyik diósgyőri körzet gyermekorvosa, dr. Onozó Beáta. Hozzátette: az elmúlt napok esős időjárása annyiban okolható, hogy a gyerekek többet voltak zárt térben, közösségben.

Tanácsként elsorolta: a kicsi gyerekek légúti fertőzése esetén fontos, hogy megtanítsuk őket, miként kell helyesen orrot fújni, a zsebkendőt használni. Nagyon fontos a szellőztetés (ami nem azt jelenti, hogy "rányitják" a gyerekekre az ablakot). A hányás, hasmenés megelőzése szempontjából a leglényegesebb a rendszeres, alapos kézmosás, a személyi higiénés szabályok betartása. Láz esetén a legfontosabb a kiszáradás megakadályozása, vagyis a rendszeres folyadékpótlás.

Hetek óta

Dr. Török Lajos gyermekgyógyász főorvosnál is érdeklődtünk, ő elmondta, a belvárosban két-három hete küzdenek ugyan az említett tünetekkel, de szerencsére nem elhúzódó, nem súlyos megbetegedésekről van szó. (Elmondta: az erről szóló jelentés az orvosokra van bízva, ez az ő szubjektív megítélésüktől függ.) Ő és kolléganője egyaránt a kiscsoportos óvodásoknál tapasztalta leginkább az említett megbetegedéseket. Ennek az lehet az oka, hogy közöttük vannak a legtöbben olyanok, akik először kerültek közösségbe, nem estek még át hasonló vírusfertőzésen.

A főorvos reméli, hogy a hosszú hétvége jobb időjárása, s az őszi szünet miatt a gyerekek többet tudnak a szabad levegő tartózkodni, ami gátat szabhat a fertőzés terjedésének is.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában