Helyi közélet

2015.10.14. 17:37

Időjárás-jelentés - 2015. október 14.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti

Időjárási helyzet Európában

Szibéria déli részétől a Skandináv-félszigeten át egészen az Atlanti-óceánig húzódik az a magasnyomású öv, amely átszeli kontinensünket. Területén általában kevés a jelentős csapadékot adó felhőzet, nyugodt, csendes az idő. Ezen sávtól északra és délre alacsony légnyomású képződmények okoznak változékony, csapadékos, helyenként szeles időt. Markáns légörvény kiterjedt felhőzete figyelhető meg Németország, Franciaország és a Benelux államok fölött, ennek előoldalán több hullámban enyhe, nagy nedvességtartalmú levegő érkezik a mediterrán térség középső és keleti része mellett a Balkán-félszigetre, illetve Közép-Európa fölé. Földrészünk döntő hányadán 5 és 15 fok között alakul a csúcshőmérséklet, az említett ciklon területén azonban helyenként 5 fokig sem melegszik fel a levegő. 20, 27 fok közötti hőmérséklet elsősorban a Földközi-tengerhez közeli vidékeken fordul elő. A Kárpát-medence fölé enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek, változékony idő várható, erősödő nappali felmelegedéssel.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Túlnyomóan borult lesz az ég, ugyanakkor átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, erre legkisebb esély az ország északnyugati felén van. A Tiszántúlon és Borsodban elszórtan, másutt sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén több helyen nagy mennyiségű eső valószínű. A többfelé élénk keleti, délkeleti - az Alpokalján ma északkeleti - szelet helyenként erős széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 14 és 19 fok között valószínű, de a Tiszántúlon 20, 21 fok is lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában