Helyi közélet

2015.10.15. 15:52

Bronzéremmel tért haza Indiából a miskolci Tompa Tamás

Miskolc - Fizikából mindig a legjobbak között volt Tamás, aki most bronzéremmel tért haza Indiából, a Nemzetközi Fizika Diák­olimpiáról.

Miskolc - Fizikából mindig a legjobbak között volt Tamás, aki most bronzéremmel tért haza Indiából, a Nemzetközi Fizika Diák­olimpiáról.

Tompa Tamás fizikus szeretne lenni, és már most mindent megtesz annak érdekében, hogy álma valóra váljon. Ez minden bizonnyal sikerül is neki, hiszen nyáron a Nemzetközi Fizika Diákolimpián járt az indiai Mumbaiban, ahol több mint 80 ország 400 diákja mérkőzött meg egymással. A diák­olimpián a bronzérem nem harmadik helyezést jelent, hanem azt, hogy Tamás teljesített egy bizonyos szintet, amiért érem járt. Egyébként mindössze 2 ponttal maradt le az ezüstéremről.

Pluszpontok nélkül

Mint meséli, igazából azt sem gondolta volna, hogy bejut az olimpiai csapatba. Hiszen neki még nem volt például pluszpontot érő OKTV-eredménye (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny), mivel az elmúlt tanévben még csak 10.-es volt, és erre a versenyre csak 11.-től lehet indulni. Úgyhogy nagy meglepetés volt számára, amikor az 5 tagú magyar csapat tagja lett.

– A diákolimpián egyénileg kellett versenyeznünk. Az első nap méréseket végeztünk, a másodikon feladatokat oldottunk meg. De volt közötte pihenőnap. Amikor vége lett a versenynek, nemigen tudtam, szerzek-e érmet, hiszen nagyon sokan voltunk, és az eredmény attól is függ, hogy a többiek hogy teljesítenek. A verseny 10 napig tartott, a pihenőnapon a városban sétáltunk, de a városnézés mellett elvittek bennünket egy autógyárba is. Nagy élmény volt – meséli Tamás.

Versenyről versenyre

Természetesen nem rögtön a diákolimpiával kezdte, előtte számos fizikaversenyen (és matekversenyen is) megmérette már magát. Általános iskolásként még nem járt versenyekre, bár a matematika és a fizika már akkor is nagyon érdekelte. Amikor aztán a Földes Ferenc Gimnáziumba került, elkezdődött a versenyzések időszaka. A Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaversenyen az első évben 2. lett, a következő évben már első. Indult az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyen is, ahol az elmúlt tanévben a 2. helyezést szerezte meg. Két osztálytársával részt vett a Dürer Fizikaversenyen, ahol szintén másodikok lettek.

Tamás 10.-es korában már járt a Földes Gimnázium olimpiai felkészítő szakkörére, és aztán egy háromnapos, nehéz válogatóverseny után jutott be az olimpiai

csapatba. A gimnáziumban Zámborszky Ferenc tanár úr segít neki a felkészülésben.

Legrangosabb

Nemrég kezdődött el az új tanév, de Tamás máris újabb versenyre készül, az Eötvös Loránd Fizikaversenyre, ami a legrangosabb és legnehezebb országos megméretés, ezen ugyanis elsőéves egyetemisták is indulhatnak. A távolabbi cél pedig újra a diákolimpia, jövőre az érettségi, majd az egyetem. Tamás azon gondolkodik, hogy jó lenne esetleg külföldi egyetemen tanulni, Angliában például, mert úgy tudja, ott az egyetemi oktatás színvonala jobb, mint itthon.

És mire jut még idő a fizika mellett? Tamásnak van otthon, Sajószögeden egy kutyája, vele sokat játszik. Azt is elárulta, hogy amikor Miskolcról hazafelé utazik a busszal, gyakran gondolkodik az aktuális fizikafeladatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában