Helyi közélet

2015.10.27. 19:04

"Az én apukám is a Boschban dolgozott!"

Miskolc - Miből áll a rezgővágó? A diákok ezt is megtudhatták a múlt heti vetélkedőn.

Miskolc - Miből áll a rezgővágó? A diákok ezt is megtudhatták a múlt heti vetélkedőn.A kettes állomásnál komoly munka folyik. Általános iskolás fiúk és lányok próbálnak összeszerelni valamilyen kéziszerszámot. Úgy tűnik, a fiúknak jobban megy, de a lányok is nagyon figyelnek és igyekeznek. Az állomáson megtudjuk, itt egy rezgővágó összeszerelése a feladat. A műanyag házba be kell illeszteni a motort, az elektrokapcsolót és azt a szerkezetet, ami tulajdonképpen a rezgést okozza. A fiúcsapat néhány perc alatt megoldja a problémát, jöhet az újabb állomás.

Húsz csapat

A „Játék a Bosch-sal határok nélkül” című versenyen jártunk a múlt héten, melyet a Szabó Lőrinc Általános Iskola tornatermében rendeztek, immár harmadik alkalommal. Az idén 20 csapat, azaz 100 diák jelentkezett a próbatételre, akik logikai és ügyességi feladatokon keresztül ismerhették meg a Bosch autóipari és kéziszerszám gyár termékeit, a vállalatnál folyó munkát. Sokan valószínűleg ahhoz is kedvet kaptak, hogy az Andrássy Gyula Szakközépiskolában folytassák majd a tanulást, itt ugyanis duális szakképzés keretében sajátíthatnak el kétféle szakmát, a gyakorlati helyet pedig a Bosch biztosítja.

Harsányból két csapat is érkezett.

– Tavalyelőtt már voltak itt diákjaink, és nagyon érdekesnek tartották a versenyt – mondja Czinegéné Makán Beáta, a gyerekek tanára. – Ezért jöttünk el megint. Készülni nem nagyon tudtunk, mert ügyességi feladatok lesznek, de remélem, a pályaválasztáshoz is kapnak egy kis segítséget a gyerekek. Egyébként az iskolában is sok lehetőség van erre. Jártunk üzemlátogatáson, volt olyan osztályfőnöki óra, ahol különböző cégeket ismerhettek meg a gyerekek, és még egy egri középiskola is eljött hozzánk bemutatkozni. Tehát a diákok bőven kapnak információkat – sorolja a pedagógus.

De mi is az a Bosch? – kérdezzük a harsányi diákoktól.

Molnár Máténak felcsillan a szeme.

– Ott dolgozott az apukám! Persze az már régen volt – teszi hozzá. Sorolja, mit gyártanak a Boschban: mosógépeket, fúrókat, fűrészeket. Máté azt is tudja, milyen szakembereket keres a cég: „gépészmérnököket, villamosmérnököket, az irodába titkárokat és a gyártósorhoz is kellenek emberek”.

Logika és ügyesség

A sajószentpéteri diákokat azért hozta el tanárnőjük, Román Péterné, mert többen is az Andrássy Szakközépiskolában szeretnék majd folytatni a tanulást. Megtudjuk, most még a Móra Ferenc Tag­iskolába járnak.

– Ezen a versenyen jobban megismerhetik a gyerekek az iskolát és a Boscht is, ami a pályaválasztás előtt nagyon fontos. A versenyre külön nem készültünk, mert itt főleg logikára és ügyességre lesz szükség – árulja el a pedagógus.

Tanítványa, a nyolcadikos Svelta Márton az Andrássyban és a Boschban képzeli el a jövőjét.

– Azért lenne jó az Andrássyban tanulni, mert akkor könnyebben bejuthatnék a gyárba – magyarázza. – De jó lenne! – bizakodik.

Márton is tudja, mit gyártanak a Boschnál.

– Kéziszerszámokat, elektromos gépeket. Azért tudom, mert én is szoktam ezeket használni, amikor barkácsolok. Szekrényt már össze tudok szerelni – újságolja büszkén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában