Helyi közélet

2015.10.08. 11:09

A törpefák miskolci szerelmesei

Miskolc - "A bonsai egy edényben​ nevelt világegyetem", mondja Rácz János, a Miskolci Bonsai Klub elnöke.

Miskolc - "A bonsai egy edényben​ nevelt világegyetem", mondja Rácz János, a Miskolci Bonsai Klub elnöke.– Több éven át magányosan foglalkoztam a bonsaijal – idézi fel a kezdeteket Rácz János, a 15 éves Miskolci Bonsai Club elnöke. A ’90-es évek végén gondoltam arra, hogy Miskolcon életre kellene hívni egy bonsai klubot. Elképzelésemben az is megerősített, hogy a virágüzletekben azt hallottam, van kereslet a bonsaiok iránt. Ezek után kezdtem a szervező munkát. Virágüzletekben, plakátokon, rádióban, újságban felhívást tettem közzé, hogy az alakuló bonsai klubba jelentkezőket várunk. Az első összejövetel 1999-ben volt a Herman Ottó Gimnáziumban, ahová 15 érdeklődő jött el. A Miskolci Bonsai Clubot végül a következő évben 10 fővel alapítottuk meg. Legfőbb célunk az volt, hogy a japán hagyományok tiszteletben tartása mellett megteremtsük a magyar jellegű bonsaikultúrát – tudjuk meg Rácz Jánostól.

Állandóan változik

Azóta számos kiállításon népszerűsítették ezt a gyönyörű, természet szeretetére nevelő elfoglaltságot.

– De miért épp a bonsai? – kérdeztük. Az elnök így vall a törpefák szeretetéről:

– A bonsai egy edényben nevelt világegyetem. Állandóan változik az évszakok változásával, és az évek múlásával öregszik. A bonsai soha nem tekinthető késznek, mivel állandóan alakul, különleges műalkotás. A bonsai célja a természet idealizált újjáteremtése, amely a fák természetes életének, fejlődésének gondos tanulmányozásán alapul. A kertészet és a művészet egyedülálló keveréke, amely erősíti a fák iránti szeretetünket. A Miskolci Bonsai Club számos kiállítást rendezett már: Miskolcon 9-et, Tiszaújvárosban 3-at, Egerben és Recsken egyet-egyet. Rácz János köszönetet mondott az Ifjúsági Háznak, mely helyet biztosít a Miskolci Bonsai Club összejöveteleinek és kiállításainak.

Itt rendezték a jubileumi bonsaikiállítást is szeptember 19-én és 20-án. Az érdeklődők közel 80 törpefát csodálhattak meg, közöttük olyanokat, amelyek már 70–80 évesek. A kiállításon nemcsak a fákban gyönyörködhettek a látogatók, hanem egyéb, a japán kultúrához kötődő programokon is részt vehettek.

ÉM-HE


Miskolc - A tizenöt éves Miskolci Bonsai Klub kiállítását rendezték a hétvégén az Ifjúsági Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában